Lovačko društvo "Šumski zec" iz Margečana proslavilo 70. rođendan Foto: LD Šumski zec Margečan

Lovačko društvo "Šumski zec" iz Margečana proslavilo 70. rođendan

I.D./Varaždinske vijesti | 5.10.2016. u 09:44h | Objavljeno u Našim krajem

Lovačko društvo "Šumski zec" Margečan svečanom je sjednicom u nedjelju 2. listopada obilježilo 70. obljetnicu kontinuiranog rada, a tom je prilikom Društvu dodijeljeno i posebno priznanje koje je predsjedniku Tomici Čaklecu uručio Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Svečanoj sjednici, kojoj je prethodila sveta misa u župnoj crkvi, prisustvovali su i brojni gosti iz drugih lovačkih društava, a u ime Varaždinske županije sve prisutne pozdravio je ivanečki gradonačelnik i saborski zastupnik Milorad Batinić, koji je ujedno bio i kum nove zastave Lovačkog društva.

Predsjednik društva Tomica Čaklec podsjetio je prisutne da je završetkom rata 1945. godine nekoliko prijatelja prirode pokrenulo osnivanje lovačkog društva, što je i ostvareno godinu dana poslije, kada su kao Lovna jedinica Cerje ušli u sastav novoosnovanog lovačkog društva "Fazan" Maruševec. Nakon toga, zbog velikog broja članova i želje da se bolje i uspješnije gospodari lovištima, 1970. donesena je odluka o odvajanju i tadašnji najaktivniji lovci osnivaju LD "Šumski zec" Margečan sa sjedištem u Gačicama. Godine 1974. počinje izgradnja lovačkog doma, a s vremenom se javlja i sve veće zanimanje mladih lovaca.

- Budući da su financijska sredstva uvijek bila određeni problem, društvo se počelo baviti lovnim turizmom. Mnogobrojni talijanski i drugi lovci vrlo su rado dolazili u lov na naša polja, brežuljke i šume obronaka Ivančice – podsjetio je Čaklec, a osvrnuo se i na novije aktivnosti te ujedno najavio i planove koji su pred članovima društva.

- Udruga kroz cijelo vrijeme svog postojanja sudjeluje u svim aktivnostima koje organizira žuapnijski Lovački savez, sudjeluje na međudruštvenim natjecanjima na glinene golubove te sama organizira međudruštveno natjecanje. Udruga danas broji četrdesetak članova i gospodari lovištem veličine oko 3.800 hektara. nedavno je društvo sklopilo novi, treći ugovor o zakupu našeg lovišta do 2026. godine. Naravno da novi zakup postavlja pred sve članove društva nove zadatke, jer je odgovornost očuvanja divljači u lovištu velika, a uvjeti sve složeniji. Nadamo se da će nam u svemu tome pomoći i naša stalna dobra suradnja s Varaždinskom županijom, Gradom Ivancem, Hrvatskim lovačkim savezom, Lovačkim savezom Varaždinske županije i ostalim udrugama na području županije – rekao je Čaklec.

Nakon prigodnih govora uručena su odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza, kao i zahvalnice i priznanja suradnicima, sponzorima i drugim prijateljima lovačkog društva.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci