LAG Izvor u Ludbregu: Predstavljene mogućnosti za financiranje projekata ruralnog razvoja

| 19.1.2024. u 19:22h | Objavljeno u Našim krajem

Lokalna akcijska grupa Izvor organizirala je u četvrtak, 18. siječnja, u ludbreškom Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak“, informativnu i edukativnu radionicu na kojoj su zainteresiranim poljoprivrednicima te drugim dionicima ruralnog razvoja predstavljene mogućnosti za financiranje projekata ruralnog razvoja u novom programskom razdoblju do 2027. godine.

Nakon pozdravnih riječi Saše Lenčeka, predsjednika poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, o budućim intervencijama koje će u novom programskom razdoblju provoditi Lokalna akcijska grupa Izvor govorio je Mirko Herenčić, LEADER menadžer u LAG-u Izvor.

- Za sufinanciranje provedbe Lokalne razvojne strategije naš je LAG u novom programskom razdoblju dobio milijun i 877 tisuća eura, a tim će sredstvima javne potpore unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2027. godine, provoditi tri tipa intervencije, koje su osmišljene na radionicama koje smo organizirali na području naše lokalne akcijske grupe. U tom će razdoblju LAG Izvor provesti intervenciju 1.1. - Potpora unapređenju/razvoju ruralne infrastrukture LAG-a područja, zatim intervenciju 2.1. - Potpora održivom razvoju i modernizaciji poljoprivrednih gospodarstva te intervenciju 3.1. - Potpora ulaganju u razvoj turizma - istaknuo je na radionici u Ludbregu Mirko Herenčić, LEADER menadžer LAG-a Izvor.

Sredstva za gradnju i opremanje plastenika

On je posebno predstavio intervenciju 2.1 -Potpora održivom razvoju i modernizaciji poljoprivrednih gospodarstva, kojom će biti obuhvaćene dvije skupine poljoprivrednika. LAG Izvor će tako raspisati jedan natječaj za takozvane male poljoprivredne proizvođače, čija je ekonomska veličina od 3.000 do 15.000 eura, te jedan za poljoprivredne proizvođače čija je ekonomska veličina veća od 15.000 eura.

Prihvatljiva ulaganja u okviru ove intervencije bit će kupnja nove poljoprivredne opreme i izgradnja plastenika ili staklenika, kako bi se takvim ulaganjima povećala proizvodnja i moderniziralo poslovanje OPG-ova na području LAG-a Izvor.

- U okviru ove intervencije LAG će sufinancirati ulaganje u građenje i opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata, uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade proizvoda, zatim ulaganje u kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kao i ulaganje u podizanje novih ili restrukturiranje višegodišnjih nasada, te ulaganje u uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, ali i ulaganje u građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda - naglasio je LEADER menadžer LAG-a Izvor.

radionica_ludbreg_3.jpg

Prvi natječaji krajem godine

Stočarstvo, povrćarstvo i voćarstvo će kao prioritetni sektori imati prednost ispred ostalih grana poljoprivrede, a najviši iznos potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura, uz intenzitet potpore od najviše 65 posto prihvatljivih troškova projekta. No, sufinanciranje od 65 posto može se povećati i do 80 posto za mlade poljoprivrednike te do 85 posto za male poljoprivrednike.

Na ovoj informativnoj radionici predstavljene su i druge dvije intervencije koje će u novom programskom razdoblju provoditi LAG Izvor.

- Na radionicama, u razgovoru s dionicima iz sektora turizma i djelatnicima iz turističkih zajednica, utvrđeno je da bi najbolja ulaganja u razvoj turizma bila ona u poboljšanje kvalitete ponude turističkih sadržaja u kućama za odmor, kakva su primjerice, ulaganja u izgradnju bazena, sauni i masažnih kada, te kupnja bicikala i slične opreme. Ova intervencija namijenjena je iznajmljivačima koji su poslovali u godini prije raspisa natječaja - rekao je Mirko Herenčić te je najavio kako će LAG Izvor prve natječaje u novom programskom razdoblju raspisati krajem ove godine.

Na radionici u Ludbregu predstavljene su i mogućnosti financiranja projekata iz intervencije 73.10 -Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kojom će se sufinancirati ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama.

O mogućnostima financiranja projekata iz ove intervencije govorili su Ranko Dobrinić i Aldijana Matić Horvat iz koprivničke konzultantske tvrtke Enter.

radionica_ludbreg_2.jpg

radionica_ludbreg_4.jpg

Označeno u