Javna rasprava za građane Ivanca: Želite li zabranu držanja domaćih životinja u gradu? Foto: pixabay/ilustracija

Javna rasprava za građane Ivanca: Želite li zabranu držanja domaćih životinja u gradu?

Varaždinske vijesti | 17.9.2022. u 14:50h | Objavljeno u Našim krajem

Svi zainteresirani Ivančani i Ivančanke pozvani su da se svojim primjedbama i prijedlozima uključe u javnu raspravu o Nacrtu nove odluke o držanju domaćih životinja, koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja 2023. godine.

Predlaže se zabrana u samom gradu

Ovom odlukom planira se urediti način držanja domaćih životinja u naselju Ivanec (1. zona) i u svim ostalim naseljima (2. zona), pri čemu se u samom Ivancu, koje je urbanizirano naselje, predlaže zabrana njihova držanja (osim ako je riječ o domaćim životinjama za izložbe ili onima koje se drže kao kućni ljubimci, što je zanemariv broj).

Iz Grada napominju da se ova odluka odnosi isključivo na domaće životinje (stoka, perad i sl.), a ne na pse, mačke i ostale kućne ljubimce.

Grad je u donošenje ove ovakve odluke krenuo zbog uočene potrebe dodatnog reguliranja uvjeta i načina držanja domaćih životinja, kao i zbog sve češćih prijava građana o nepropisnom i neurednom držanju životinja, s naglaskom na neugodne mirise i izlijevanje onečišćenih voda na privatne i javne površine.

U svim ostalim naseljima, koja su pretežito ruralnog karaktera, predlaže se zadržati dosadašnji način držanja, uz poštivanje određenih uvjeta, naročito u pogledu udaljenosti od stambenih građevina, ograda i ispuštanja otpadnih tekućina (gnojnica).

Savjetovanje do 10. studenog

Kao rok za prilagodbu odredbama ove Odluke predlaže se razdoblje od 2 godine, za koje je procijenjeno da je razumno vrijeme za usklađenje držanja domaćih životinja.

Savjetovanje traje do 10. studenog.

Gradska uprava poziva sve građane zainteresirane za ovu problematiku da izvrše uvid u nacrt Odluke o držanju domaćih životinja, navodeći kako nije preduga i da ima 14 članaka te da svoje primjedbe i prijedloge dostave na propisanom obrascu. Odluka s obrazloženjem te obrazac za savjetovanje nalaze se u privitku ovoga teksta.

Označeno u