IVANEC - ZBORSKI GRAD Održan 1. festival zborova "Poleg jedne velke gore" Foto: B. Težak

IVANEC - ZBORSKI GRAD Održan 1. festival zborova "Poleg jedne velke gore"

vv | 27.6.2022. u 18:43h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 25. lipnja, na otvorenoj sceni kod ulaza u Srednju školu Ivanec, održan je 1. festival zborova „Poleg jedne velke gore“, posvećen ivanečkom glazbenom pedagogu i skladatelju Rudolfu Rajteru.

Festivalu, kao novom kulturnom projektu ivanečkog Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Rudolf Rajter, odazvalo se još nekoliko zborova i vokalnih sastava i to: Ženski vokalni sastav „Zipka“ KUD-a Novi Marof, HORKUD „Golub“ iz Bjelovara, Mješoviti pjevački zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća, Zbor Gimpl iz Ravne Gore te Mješoviti pjevački zbor „Dr. Vinko Žganec“ iz Vratišinca. Na smotri su debitirali i naši najmlađi – Dječji zbor KUD-a R. Rajter Ivanec.

Pozdravne riječi svim okupljenim zborovima i sastavima uputio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

9554.jpg

-Svatko tko iole cijeni glazbu naprosto mora uživati u zborskome pjevanju. Ponosni smo na ivanečki zbor. Ne samo da su jedini zbor u Varaždinskoj županiji koji se uspio održati tijekom posljednje dvije korona godine, već su se, dapače, i pomladili te k tomu osnovali i dječji zbor! Sve to treba zahvaliti njegovu predanom vodstvu i članstvu. Posebnu zahvalu upućujem bivšem predsjedniku KUD-a Darku Stanku, za čijeg je mandata Zbor od Grada Ivanca dobio nove prostore za svoj rad i koji je KUD ostavio u mlađim rukama. Uvjeren sam da zlatno doba ivanečkog zbora tek dolazi – naglasio je Friščić.

-Također, 9. lipnja napunila se 110. obljetnica rođenja glazbenog pedagoga, Ivančana Rudolfa Rajtera. Siguran sam da bi bio ponosan da može vidjeti ovo što se danas događa u njegovu rodnom gradu. Grad Ivanec ponosan je na svoj zbor, njegovu kvalitetu i postignuća te na činjenicu da će ova glazbena manifestacija prerasti u tradiciju – zaključio je Friščić te svim gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u gradu.

9552.jpg

Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda ocijenio je da je ovaj festival kruna dugogodišnjeg rada KUD-a R. Rajter.

- Skromni su i nisu istaknuli da će – osim što su i lani sudjelovali na državnoj smotri u Varaždinu – i ove godine braniti boje naše županije i svoga grada na državnoj smotri. I osobno sam jako ponosan na to. Osim toga, ivanečki Zbor danas je bio i domaćin seminara za voditelje zborova koji organizira Zajednica KUU-a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH – izjavio je Peharda.

9555.jpg

Održavanje 1. festivala zborova novčano je podupro Grad Ivanec. A da je te subote Ivanec doista bio zborski grad, čulo se tijekom idućih sat i pol vremena, kada su gradom odjekivale domaće i strane skladbe u izvedbi ponajboljih hrvatskih zborova. Najveći aplauz dobio je, naravno Dječji zbor KUD-a R. Rajter koji vodi Lucija Šambar.

Velikim ivanečkim zborom ravnala je prof. Jelena Gotal.