Ivanec: Unatoč zimi, i dalje radovi na cijelom nizu komunalno-infrastrukturnih i društvenih projekata

VV | 31.12.2021. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem

Unatoč činjenici da smo i kalendarski ušli u zimu, Grad Ivanec maksimalno koristi povoljne vremenske prilike kako bi pojedine započete komunalno-infrastrukturne projekte priveo kraju, a neke nove i - započeo.

Od onih koje je priveo kraju valja istaknuti novo parkiralište uz županijsku cestu kod groblja u Osečkoj (Margečan), čija je gradnja i uređenje proteklih dana završeno.

Na mjestu novog parkirališta prije je bio ružan odvodni kanal, uz kojeg su mještani, posjetitelji groblja, učestalo parkirali automobile. Samim tim je bila ugrožena sigurnost na ovoj, inače dosta prometnoj cesti. Temeljem konzultacija s MUP-om i ŽUC-om, rješenje je nađeno na način da je najprije odvodni jarak zacjevljen i nasipan, čime je stvorena podloga za formiranje parkirne površine i temelj za predstojeću rekonstrukciju ograde groblja i uređenje staze uz parkiralište.

U sklopu radova uređen je i pješački prijelaz s postojećeg parkirališta. Kompletne radove financirao je Grad Ivanec svotom od 360.600 kuna, a temeljem provedenog javnog natječaja radove je izvelo poduzeće TTG iz Višnjice.

Što se Osečke tiče, tu je, na problematičnom dijelu županijske ceste (na kome se prethodno uređivala oborinska odvodnja), započela i gradnja potpornog zida u cilju stvaranja uvjeta za veću sigurnost prometa.Ovi se radovi izvode se u sklopu sporazuma ŽUC-a i Grada Ivanca o zajedničkom financiranju. Ukupna vrijednost im je 167.150 kuna, pri čemu Grad sufinancira 25%, odnosno 41.790 kuna.

U završnoj su fazi i radovi na postavljanju pet modularnih objekata na pomoćnim igralištu u Salinovcu, koje financira Grad Ivanec za potrebe Škole nogometa NK Ivančice. Montaža je u završnoj fazi, uređuje se unutrašnjost objekata i oprema instalacijama i obavljaju pripreme za primopredaju NK-u Ivančica. Pet montažnih objekata spojeno je u cjelinu, a namijenjeni su domaćim i gostujućim igračima (svlačionice, tuševi, sanitarni čvorovi), sucima i upravi kluba.

Nabava i postavljanje objekata stoje 450.000 kuna, a u cijelosti ih financira Grad Ivanec. Time se ukupna vrijednost radova koje je Grad dosad ovdje proveo na uređenju igrališta, njegovu opremanju golovima i ogradom, osiguranju priključaka i izgradnji podloge za modularne objekte, penje na gotovo 1,2 milijuna kuna.

Što se tiče kapitalnih projekata, i dalje se nastavljaju opsežni radovi u zoni C3, koja jeod jeseni pretvorena u veliko gradilište.

Nakon što je moderniziran sjeverni odvojak te ulice, radovi su nastavljeni u južnom, a trenutačno se odvijaju i u zapadnom odvojku. Tu se probija i jedna novi, kraći odvojak, koji će na ovom, izrazito živom građevinskom području, omogućiti otvaranje još nekoliko građevinskih parcela. U svim ovim odvojcima postavljaju se rubnjaci, obavljaju pripreme za gradnju nogostupa i uređenje budućeg zelenog pojasa, a glavnina radova tek predstoji u glavnoj ulici, kojoj predstoji proširenje na puni profil od šest metara.

Usporedo se u svim ovim odvojcima gradi nova javna rasvjeta – postavljaju se kandelabri i LED rasvjetna tijela. Sve to veliko je i skupo ulaganje i stoji ukupno 2,52 milijuna kuna.

U finalnoj fazi su i radovi na staroj školi u Salinovcu, koja je u međuvremenu postala potpuno neprepoznatljiva u odnosu na svoju prvobitnu, zapuštenu vizuru. Naime, nakon što je odstranjen truli krov i srušen trošan, ulazni dio objekta, škola je dobila novi krov. Nova „kapa“ (od lima, u imitaciji crijepa), objektu je dala potpuno novi izgled, ali i osigurala da kiša više ne prodire i nj i ne oštećuje unutarnje prostore. Ono što predstoji jest energetska obnova koju će Grad prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to znači da pravi „facelifting“ zgrade tek predstoji u vidu ugradnje nove unutarnje i vanjske stolarije, instalacija, termo fasade itd.

I ono najvažnije: Izvođači radova na krunskoj investiciji, a to je Aglomeracija Ivanec, početak velikih građevinskih radova najavili su poslije Tri kralja. Projekt je to vrijedan 28,8 milijuna eura i sigurno je da će upravo on u 2022. godini biti u fokusu Grada, koji Aglomeraciju sufinancira svotom od oko 10,5 milijuna kuna.

Galerija slika