Hoće li građani dobiti naknadu za štetu od poplava? Odgovora Državnog povjerenstva još nema

Grad Ivanec/vv | 21.9.2023. u 08:48h | Objavljeno u Našim krajem

Dosad objavljen poziv samo za OPG-ove

U gradsku upravu učestalo stižu pitanja građana o tome zna li se kad će od strane Državnog povjerenstva uslijediti isplata bilo kakvih nadoknada za štete od poplava i bujica na području grada Ivanca u proljeće ove godine.

Proglašene dvije prirodne nepogode

Podsjećamo, nakon što je župan Anđelko Stričak proglasio dvije prirodne nepogode za područje Grada Ivanca, svi oštećeni bili su pozvani da u roku od 8 dana prijave štete na propisanom obrascu.

>> Župan Stričak proglasio dvije prirodne nepogode u Varaždinskoj županiji
>> KATASTROFA U IVANCU Štete prijavilo više od 200 građana, 12 novih klizišta i više od 20 odrona, a očekuje se i aktiviranje novih

Pošto je otad prošlo već nekoliko mjeseci, razumljivo je da se građani raspituju o tome da li će im država isplatiti kakve naknade, a to je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bilo i pitanje vijećnika Elvisa Gotala (HDZ).

- Gradsko povjerenstvo obavilo je kompletan posao te utvrdilo da ukupne štete na području grada Ivanca iznose više od 2,35 milijuna eura (17,62 mil. kn). Već smo pitali i tražili informacije, ali ni od Županijskog ni od Državnog povjerenstva nema još nikakvog odgovora ni po pitanju isplate šteta građanima, a ni za isplate Gradu, koji je također na svojoj infrastrukturi pretrpio štetu (ceste, klizišta), jednako kao i ŽUC, Hrvatske vode na vodotocima itd.– izvijestio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Poziv OPG-ovima

Ono što je do sada objavljeno odnosi se samo na OPG-ove.

Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) objavila je Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini.

Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • a) biti upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava
  • b) imati štetu od prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura (svi poljoprivrednici koji su Gradu Ivancu prijavili svoju štetu uneseni su u Registar šteta)
  • c) nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru šteta od prirodnih nepogoda
  • Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodit će isplatu potpore na žiro-račune korisnika na temelju analitike i popisa korisnika koju provodi i uspostavlja Ministarstvo poljoprivrede koristeći podatke iz Registra šteta od prirodnih nepogoda, odnosno na temelju Odluke o isplati sredstva Ministarstva poljoprivrede.
  • Potpora iz ovoga Programa dodjeljuje se korisnicima koji ispunjavaju uvjete Programa u iznosu najviše 50% od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u 2023. godini u Registru šteta od prirodnih nepogoda za svakog pojedinog korisnika

Nažalost, Grad nije uspio doći do informacije o tome da li će biti objavljen Javni poziv od strane Agencije na način da bi se prijavitelji sami morali javiti u Agenciju ili će Ministarstvo poljoprivrede samostalno odraditi provjeru i odluku, bez da prijavitelji nešto dodatno moraju dostavljati.

Eventualne dodatne informacije objavit ćemo odmah čim budu objavljene na stranicama Agencije.