KATASTROFA U IVANCU Prve procjene šteta – između 1,5 i 2 milijuna eura! Foto: Grad Ivanec

KATASTROFA U IVANCU Prve procjene šteta – između 1,5 i 2 milijuna eura!

Grad Ivanec/vv | 22.5.2023. u 14:03h | Objavljeno u Našim krajem

Štete na privatnoj imovini gradskoj upravi je prijavilo više od 200 građana; na terenu je evidentirano 12 novih klizišta i više od 20 odrona, a očekuje se i aktiviranje novih

Goleme količine kiše, koje su u utorak, 16. svibnja, po drugi put u tjedan dana pogodile Ivanec, prouzročile su nezapamćenu katastrofu i poplave na cijelom administrativnom području grada, od Jerovca, Bedenca, Kaniže i samoga naselja Ivanca, do Salinovca, Stažnjevca, Margečana, Seljanca, Peca, Radovana, Prigorca, Gačica, Lukavca…

Nabujale oborinske i podzemne vode poplavile su obiteljske kuće i okućnice, podrume stambenih zgrada, gospodarske objekte, gradske i županijske ceste, poljoprivredne površine te prouzročile ogromne štete.

Prema podacima gradske uprave Ivanec, do petka, 19. svibnja do 9 sati, na području grada Ivanca evidentirano je 12 klizišta i više od 20 odrona.

IMG_20230516_171854.jpg

-Najveće i najopasnije je ono u Ulici Ivaneševec u Ivancu, koje je zaprijetilo obiteljskim kućama, pa je na sam dan havarije jedna obitelj morala biti evakuirana i preseljena na sigurno. Veća klizišta pojavila su se i u Prigorcu, u ivanečkoj Mihanovićevoj ulici, u Gačicama, Radovanu, Knapiću, Salinovcu, Radovanu, Škriljevcu, Bedencu, u Bistrici…Aktiviranje novih klizišta i odrona tek se očekuje, tako da ove štete nipošto nisu konačne. Do ovoga trenutka ukupne štete procjenjujemo, ugrubo, između 1,5 do 2 milijuna eura – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Javna cestovna infrastruktura na najpogođenijim je područjima uništena ili teško oštećena, a jednako tako i makadamske prometnice i oborinska odvodnja. Podivljale bujice posve su razorile uređena korita vodotoka, a njihova sanacija iziskivat će golema novčana sredstva.

Velik dio nasada poljoprivrednika (tek zasijan kukuruz, krumpir, povrće) je potpuno uništen, jer su oranice, vrtovi i plastenici završili pod vodom. Brojni vinogradi zahvaćeni su klizištima i odronima. Međutim, to ni izdaleka nije sve, jer građani i dalje prijavljuju štete na privatnoj imovini i poljoprivrednim nasadima.

IMG-20230516-WA0003.jpg

Odmah je aktiviran kompletan sustav civilne zaštite Grada Ivanca, koja je u koordinaciji sa svim dionicima u lancu provodila akcije zaštite i spašavanja. Prvi su i ovoga puta intervenirali vatrogasci, i to svih 6 DVD-ova koji djeluju u sklopu vatrogasne zajednice grada Ivanca, a koji su u večeri havarije odradili čak 44 intervencije. Od strane Stožera CZ angažirano je 15 povjerenika kao ispomoć vatrogascima.

Na terenu su teškim strojevima intervenirali Ivkom d.d. Ivanec, PZC, Graditeljstvo Andrije Grabara te Iskopi MS Miroslava Šoštareka. U regulaciji prometa i pomoći vozačima intervenirala je Policijska stanica Ivanec. Borba protiv poplava trajala je i u brojnim naseljima, gdje su se mještani sami organizirali i spašavali svoje domove, a u pomoć su svojom mehanizacijom priskočili i privatni poduzetnici. Pozivu civilne zaštite za pomoć DVD-u Ivanec u punjenu vreća s pijeskom za borbu protiv poplava, odazvali su se brojni građani-volonteri te štićenici Odgojnog doma Ivanec.

Na teren su se iste večeri uputili gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić, aktualni šef Stožera Civilne zaštite, te pročelnik za komunal Stjepan Vincek.

Iste večeri u Ivanec je stigao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa svojom zamjenicom Silvijom Zagorec, koji su u prostorijama stožera CZ o stanju na ivanečkom području razgovarali s vodstvom Grada Ivanca. Pridružili su se i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Nagy, voditelj Službe za prevenciju i pripravnost PU CZ Varaždin Nedeljko Kučej i zapovjednik VZ Ivanec Ivan Putarek.

U ovome trenutku Ivanec i dalje zbraja štete od poplave, a u očekivanju proglašenja elementarne nepogode, svi relevantni podaci su, nakon sastanka župana Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima, poslani Varaždinskoj županiji.