FOTO Počela obnova povijesnog objekta u ivanečkom gradskom parku Foto: Grad Ivanec

FOTO Počela obnova povijesnog objekta u ivanečkom gradskom parku

Varaždinske vijesti | 16.8.2022. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Odstranjivanjem prastare stropne konstrukcije (pokrova, trstike, daski) i trošne stolarije, počeli su radovi na energetskoj obnovi starog objekta u ivanečkome gradskom parku.

Ova zgrada jedini je preostali dio kompleksa nekadašnjeg Starog grada, a vjeruje se da je služila kao dvorišna gospodarska zgrada. S obzirom na to da je zgrada dio povijesti starog Ivanca, Grad ju je odlučio energetski obnoviti, urediti je i staviti u turističku funkciju.

Uz milijun kuna vlastitih sredstava osiguranih u proračunu te sa 600.000 kuna potpore ostvarene od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (na natječaju koji je ciljano bio raspisan za zgrade koje su zaštićeno kulturno dobro), Grad Ivanec je otvorio radove na uređenju starog objekta.

Centar za posjetitelje

- Projektom obnove (prema uvjetima konzervatora), zgrada će poprimiti svoj pretpostavljeni originalni izgled. Zidovi, podovi i krovna konstrukcija bit će toplinski izolirani s unutarnje strane. Izvest će se i svi instalaterski radovi (struja, grijanje, hlađenje, ventilacija). Grad će u objektu urediti centar za posjetitelje, a u njegovu sklopu planira se i lapidarij (izložbeni prostor) vezan uz tematiku Starog grada Ivanca – ističe zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, mag. arh.

Originalni izgled fasade bit će sačuvan

Kao zanimljivost, valja istaknuti da će starinska originalna cigla s vanjske strane objekta biti očišćena pjeskarenjem, čime će se sačuvati u izvornom obliku.

Sadašnji otvori na objektu (koji su nekad vjerojatno služili za prozračivanje kod sušenja sijena) također će s vanjske strane biti sačuvani u originalnom obliku, ali će iznutra biti zatvoreni.

U provedenom postupku javne nabave Grad Ivanec je izvedbu radova povjerio zajednici ponuditelja koju čine dvije ivanečke tvrtke - Graditeljstvo Andrije Grabara i ISF Tome Fištreka. Završetak radova očekuje se do kraja godine, do kada bi se trebali dovršiti svi zahvati potrebni za stavljanje objekta u turističku funkciju.

- Tlocrtnim rješenjem planirano je da sanitarni blok u objektu, osim s unutarnje, bude dostupan i kroz zaseban ulaz s vanjske, zapadne strane. Time će Ivanec ujedno dobiti moderan javni toalet koji će posjetitelji moći koristiti prilikom manifestacija koje se odvijaju u gradskom parku i u centru grada - ističu iz Grada Ivanca.

ivanec_stari_objekt_park_12082022_1.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_2.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_3.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_4.jpeg

ivanec_stari_objekt_park_12082022_5.jpeg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci