FOTO IVANEČKI RUDARSKI DANI Od Rudarskog cenera, specijaliteta tradicionalne ivanečke kuhinje do rudarskog okna Foto: Grad Ivanec

FOTO IVANEČKI RUDARSKI DANI Od Rudarskog cenera, specijaliteta tradicionalne ivanečke kuhinje do rudarskog okna

Varaždinske vijesti | 3.12.2023. u 17:18h | Objavljeno u Našim krajem

Jučer su održane središnje manifestacije u sklopu Ivanečkih rudarskih dana kojima Turistička zajednica Ivanec, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Ivanca, njeguje sjećanje na nekadašnju ivanečku rudarsku povijest.

Manifestacija je počela 3. utrkom Rudarski cener organiziranoj u suradnji s Atletskim klubom Varaždin. Unatoč lošem vremenu, u utrci je sudjelovalo dosad rekordnih 176-ero trkača iz Hrvatske i Slovenije.

Utrke na 10 km i na 2,5 km

Nakon rastrčavanja po gradskom parku, oni su se okupili na startu gradskoj špici, gdje su ih dočekali i gradonačelnik Milorad Batinić, predsjednik TZ Boris Jagetić Daraboš i direktorica TZ Romana Pomper Pozder.

Sve pristigle trkače i organizatore na čelu s predsjednikom AK Varaždin Josipom Lackovićem i suradnicima, među kojima je bila i dugogodišnja ivanečka atletičarka i aktivna organizatorica utrke Katica Levanić, pozdravio je i označio start utrke zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Glavna utrka trčala se na 10 km (otud i naziv utrke, od njem. zehn – deset) i to stazom koja povezuje nekadašnje rudarske lokalitete u Ivancu i okolici. U njenom sklopu održana je i utrka Mali rudar, na stazi od 2,5 km.

„Rudarsko „okno“

Budući da, zbog lošeg vremena, ostali planirani sadržaji nisu mogli biti održani kod paviljona u gradskom parku, nastavak druženja nakon starta utrke uslijedio je na natkrivenoj terasi ugostiteljskog objekta Gost&Ona. Tu je organizirano druženje u izvornom rudarskom „štimungu“.

Na ulazu u stilizirano rudarsko okno posjetitelje su dočekivali članovi Ivanečke rudarske čete, jedinstvene postrojbe u Hrvatskoj i šire, koja čuva uspomene na ivanečko rudarstvo.

„Oknom“ je goste proveo predsjednik TZ B. Jagetić Daraboš te im pokazao posebno zanimljive stare rudarske karte s lokalitetima ugljenokopa i fotografije rudarskih lampi.

Izloženi su i vrlo lijepi radovi koje su na rudarske teme prije 13 godina nacrtali učenici OŠ Ivanec. Pošto su njihovi autori danas već odrasli ljudi, mnogi od njih su se sa sjetom prisjetili svojih đačkih dana.

S rudarskog stola

Članice i članovi Društva prijatelja narodnih običaja Maska na čelu s predsjednicom Vlastom Friščić za goste su pripremili bogat stol s tradicionalnim delicijama starinske ivanečke kuhinje, a koje su nekad, ali u puno skromnijem obliku, bile i nezaobilazni dio rudarskog jelovnika.

- Pripremile smo puno finih stvari, za svakog ponešto. Imamo dizane sirne štruklje, koruznu i hajdinu zljevku, prhke makovnjače i orehnjače, krom pogače, buhtle s domaćim pekmezom, sitne kolačiće, ali i rudarski gijeru. Recept? To vam mi napravimo onako, po iskustvu, „odokativno“ – kazala je V. Friščić.

Tajnik Maske Vinko Putarek pak je goste dočekivao domaćom rakijom i drugim domaćim (tekućim) proizvodima koji su mogli ugrijati goste.

Ponuda OPG-ova

Manifestaciji se pridružilo i nekoliko OPG-ova, među njima i oni iz Ozlja (čajevi i pripravci od konoplje) i Karlovca (bučino ulje, med), kao i OPG Štefanko (Friščićev mlin) s mlinarom Stjepanom Friščićem, koju je tu priliku iskoristio kako bi ponosno pokazao nagradu Brončani suncokret, koju je prije nekoliko dana osvojio na nacionalnoj dodjeli nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ u Osijeku.

Na osvojenoj nagradi čestitao mu je gradonačelnik Batinić sa svojim zamjenikom Friščićem te vodstvo TZ Ivanec, što je i ovjekovječeno zajedničkom fotografijom.

Svoj štand imala je i Turistička zajednica Grada Ivanca, koja je na njemu izložila suvenire – rudarske lampe, setove razglednica i razne promotivne materijale.

Za ugodnu glazbenu atmosferu pobrinuli su se Faringaši iz Prigorca.

Nagrade „Rudarski cener“

Dodjela nagrada trkačima i proglašenje pobjednika utrke upriličeno je u ugodno uređenom podrumu ugostiteljskog prostora Gost&Ona, gdje su nagrade najboljima u kategorijama juniori, seniori i veterani dodijelili M. Friščić i R. Pomper Pozder.

I ovom prilikom ponosno ističemo da je u utrci na 2,5 km u kategoriji žene-veterani pobijedila naša kolegica iz gradske uprave Petra Videc, članica AK Varaždin.

UKUPNI POBJEDNICI:

Rudarski cener, 10 km - muškarci

Bruno Hlebar (AK Varaždin)
Tomislav Vertuš (AK Varaždin)
Goran Šimunčić (AK Varaždin)

Rudarski cener, 10 km – žene

Marina Godinić (AK Varaždin)
Mateja Golenja (AK FIT)
Tihana Drumev (AK Varaždin)

Mali rudar, 2,5 km – muškarci

Bruno Kos (AK Rudolf Perešin)
Josip Mijaković (AK Varaždin)
Aljaž Novak (AK Ormož)

Mali rudar, 2,5 km – žene

Maja Matijašić (Taekwondo klub Ozalj)
Danijela Golubić (AK Varaždin)
Patricija Novak (AK Varaždin)