FESTIVAL KULTURNE RAZNOLIKOSTI Ivančani degustirali gastronomske specijalitete Nepala i Sri Lanke Foto: Grad Ivanec

FESTIVAL KULTURNE RAZNOLIKOSTI Ivančani degustirali gastronomske specijalitete Nepala i Sri Lanke

vv | 8.6.2022. u 08:51h | Objavljeno u Našim krajem

Mnoštvo građana Ivanca i okolice u subotu poslijepodne u gradskom parku odazvalo se Festivalu kulturne raznolikosti, manifestaciji održanoj s ciljem da se u neformalnoj atmosferi upoznaju s kulturom i nacionalnom kuhinjom stranih radnika zaposlenih u ivanečkim tvrtkama.

Ovog puta riječ je bila o zaposlenicima Ivančice d.d. Ivanec, a pridužila im se i skupina Nepalaca zaposlenih u lepoglavskoj tvrtki Stuhl d.o.o. I brojni građani došli su degustirati gastronomske specijalitete Nepala i Sri Lanke - pikantna jela spravljena od piletine, svinjetine, tune i raznog povrća te ljutkasti umaci začinjeni egzotičnim začinima, a sve to uz čaj iz Sri Lanke (bivšeg Cejlona).

Manifestaciji se pridružila i Učenička zadruga Sonščica Srednje škole Ivanec te posjetiteljima ponudila poveću „alfu“ gulaša, štrukli i najrazličitijih kolača, kao i proizvode koje su učenici – budući stolari – izradili u školskoj radionici.

Žene iz Društva prijatelja narodnih običaja Maska na štandu su izložile starinske rukotvorine te cvijeće izrađeno od krep papira, što je stara narodna vještina koja polako izumire.

Isprobavanje gurmanskih specijaliteta nacionalnih kuhinja ubrzo je preraslo u društveno okupljanje. "Jezik dobre volje univerzalan je pa prevoditelji nisu bili potrebni, a vedri i prijateljski nastrojeni strani radnici svojim su veseljem i neposrednošću s jedne, te radoznali Ivančani s druge strane, ubrzo prevladali i kulturne barijere te svi zajedno pokazali da možemo i trebamo zajedno", priopćeno je iz Grada Ivanca.

I dok su se obitelji nastavile družiti uz loptanje u parku, dobro raspoloženi Nepalci i Šrilančani nastavili su druženje kod paviljona sve do kasnijih sati, uz glazbu i ples. Dobrom raspoloženju pridonio je i ženski zbor Srednje škole Ivanec, koji je uz pratnju Roberta Bluma na gitari, izveo nekoliko popularnih domaćih pjesama.

Projekt je provela Srednja škola Ivanec na čelu s voditeljicom prof. Ivančicom Slunjski. Financira ga Varaždinska županija, a partneri na projektu su Klub mladih i Grad Ivanec, koji je za održavanje manifestacije osigurao svu potrebnu logistiku.

Druženju parku odazvao se i gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem te predstavnici gradskih službi.

"Ovo druženje – za koje su svi istaknuli da se naprosto mora ponoviti – ostvarilo je svoj cilj, a to je rušenje predrasuda i kulturoloških barijera prema stranim radnicima, upoznavanje njihove nacionalne kulture i prihvaćanje činjenice da su globalne promjene i kretanja zahvatile i Ivanec koji se tako, kao i ostatak svijeta, treba prilagoditi novoj sadašnjosti koju karakterizira – multikulturalnost", dodali su.

Galerija slika