Dubravko Bilić: Širokopojasni internet samo je jedan dio digitalne tranzicije

VV | 8.2.2022. u 14:14h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić održao je sastanak s predstavnicima Hrvatskog telekoma i susjednih općina na temu širokopojasnog interneta. Dugo spominjana tema, odnosno projekt završiti bi trebao u kolovozu iduće 2023. godine.

U projekt su uz Ludbreg uključeni Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec. Glavni cilj projekta je izgradnja širokopojasne mreže temeljene na tehnologiji kojom se može osigurati pokrivanje brzim širokopojasnim pristupom na navedenom teritoriju.

- Za cijelu ludbrešku Podravinu ovo je iznimno važan projekt. Time će naši građani dobiti mogućnost da brže “surfaju” internetom - rekao je gradonačelnik Bilić te dodao kako je najvažnije da realizacija projekta vrijednog 60 milijuna kuna započne što prije, kako bi se Ludbreg mogao upisati na kartu brzog interneta.

- Širokopojasni internet zapravo je samo jedan dio digitalne tranzicije, a u projekt smo krenuli još prije pet godina i vjerujem kako ćemo ga na prostoru Varaždinske županije prvi razriješiti kroz financiranje Europske unije. Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski Telekom, investira u mrežu jedan dio europskih novaca, odnosno 60 posto, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog korisnika, odnosno do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine - kaže gradonačelnik Bilić i dodaje kako će brzi internet najviše pozitivnih pomaka donijeti u gospodarstvu.

- Ta brzina meni osobno ne znači ništa, ali gospodarstvu i svima koji rade u suvremenim tehnologijama znači puno. Ljudi koji žive u Ludbregu, Svetom Đurđu ili Dubovici moći će pristupati tom digitalnom svijetu, digitalnim sadržajima na isti način kao oni u New Yorku ili bilo kojem drugom velikom gradu. Time zapravo demokratiziramo prilike odnosno ono što je u naše doba najvažnije – demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatramda ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju te digitalizacije demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju - kaže gradonačelnik.

U Hrvatskom telekomu koji će mrežom upravljati ističu kako je dostupnost širokopojasnog interneta ključni pokretač hrvatske ekonomije što će biti vidljivo kroz povećanje BDP-a, povećanje zaposlenosti i radnih mjesta, privatnog kapitala koji će se angažirati kroz EU projekte i državni proračun na osnovu uplate poreza i doprinosa.

- Kroz projekt omogućujemo dostupnost širokopojasnog interneta od minimalno 100 Mbit/s svim krajnjim korisnicima, stanovima, poslovnim i javnim korisnicima - poručuju iz Hrvatskog telekoma.