TREĆA DOB I SEKSUALNOST Ima li seksa kod djeda i bake? Foto: ilustracija

TREĆA DOB I SEKSUALNOST Ima li seksa kod djeda i bake?

Dr. Ivo Belan | 28.9.2020. u 19:22h | Objavljeno u Društvo

Prije nego malo detaljnije i ozbiljnije odgovorim na to pitanje, htio bih kazati što mi je moja supruga nedavno “spustila”. Naime, kad se povede razgovor o toj temi, ja obično kažem, a i tvrdim, da ima mladića sa šezdeset i staraca sa dvadeset. Međutim, moja žena kaže da bi ona ipak radije tri starca od dvadeset, nego jednog mladića od šezdeset.

Raširene zablude

Dakle, ima li seksa u trećoj dobi? Nažalost, nema ga onoliko koliko bi ga moglo i koliko bi ga trebalo biti. Zašto? U našem narodu je, nažalost, poprilično rašireno mišljenje da čovjek koji je prešao šezdesetu godinu života nema više što tražiti u seksu. Razumljivo, to je pogrešno mišljenje, prava zabluda. Jednostavno, smatra se da spolna aktivnost više nije potrebna, da nije moguća, kako za muškarce tako i za žene, kako navodno te stvari ne dolikuju starijim osobama, da nisu etične i normalne za tu dob. Ukratko, da treba prekinuti svaku seksualnu aktivnost u interesu dugog života i dobra zdravlja. Sve glupost do gluposti, zabluda do zablude, a istina je potpuno suprotna. Čovjek se pita, zašto biti prikraćen za lijepe i ugodne trenutke u kojima se može uživati.

Postoje li neke znanstvene činjenice na osnovi kojih se to može tvrditi? Postoje. Američko vijeće za seksualni odgoj i njihov Nacionalni institut za proučavanje starenja već odavno smatraju da većina ljudi uživa u seksu čitav život. Jasno, izuzeci su oni koji misle da ne smiju ili da ne mogu ili nemaju s kim.

Suvremeni seksolozi i gerontolozi svojim istraživanjima dokazuju da je spolni život u trećoj dobi prirodna, normalna i moguća stvar. Liječnici i socijalni radnici izjavljuju da im stariji pacijenti stidljivo otkrivaju da osjećaju seksualne prohtjeve, ali da ih smatraju neprirodnim. Jedna grupa urologa iz Kalifornije svojim je ispitivanjima utvrdila da je među oženjenim muškarcima, u dobi od 70 godina, svaki treći sposoban za potpuni seksualni život. Unutar grupe žena u dobi od 55 do 65 godina, više od 30 posto njih je izjavilo da su u toj dobi više zainteresirane za seks nego ranije.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...