Projekt SPAHCO: Igrom, aplikacijom i priručnikom do boljih roditeljskih vještina Foto: Krešimir Đurić

Projekt SPAHCO: Igrom, aplikacijom i priručnikom do boljih roditeljskih vještina

| 30.10.2018. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Snažniji roditelji – zdravije zajednice (Stronger Parents Healthier Communities – SPAHCO) naziv je Erasmus+ projekta, čiji su rezultati predstavljeni u Varaždinu tijekom završne konferencije ovog dvogodišnjeg projekta, koji je okupio po jednog partnera iz Španjolske, Italije, Rumunjske, Danske, Poljske, Turske i Hrvatske.

SPAHCO je dvogodišnji projekt usmjeren na razvoj inovativnih ICT alata i metodologije za edukatore odraslih, koji bi trebali poslužiti u edukaciji roditelja, pružajući edukatorima  -  zdravstvenim centrima, psiho-edukacijskim centrima i sl. - alat za rad na području osnaživanja roditeljskih vještina, odnosno obrazovanje odraslih o zdravim preventivnim mjerama i roditeljskim vještinama. Projekt je sufinanciran od strane Erasmus+ programa (strateško partnerstvo za obrazovanje odraslih - Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse).

Pozdravljajući okupljene ispred domaćina, ZZJZ Varaždinske županije, njegov ravnatelj Marin Bosilj, zahvalio je na angažmanu koordinatorici projekta za Hrvatsku dr.med. Mateji Grizelj, kao i zamjenici ravnatelja dr. med. Ireni Stipešević Rakamarić, nakon čega je izrazio nadu da će sličnih projekata ZJZZ imati i ubuduće, budući da je ovih dana uvedeno i posebno radno mjesta za EU projekte.

Što se radilo na šest radionica održanih tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta opisala je koordinatorica projekta za Hrvatsku, pri čemu je posebno ukazala na glavne rezultate među kojima je on-line igra koja bi trebala promicati zdraviji način života, a predviđeno je da ju igraju roditelji i djeca zajedno. Drugi intelektualni proizvod zamišljen je kao aplikacija za mobilne uređaje, koja pokazuje zdrave aktivnosti koje se odvijaju u općini partnera i okolnim gradovima, a koji će poslužiti za slanje informacija roditeljima koji onda te informacije mogu koristiti kako bi provodili kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. Kroz projekt je razvijen i priručnik s preporukama za korištenje i upravljanje ICT alatima na najučinkovitiji način, sa svim spoznajama stečenima kroz projekt.

U nastavku je psiholog Mirjana Vincek Škvorc predstavila letak "Zdrave navike korištenja digitalnih medija" i upitnik "Zdravo roditeljstvo", dok je prof.dr.sc. Slavko Sakoman, dr.med. psihijatar, govorio o Izazovima roditeljstva u prevenciji ovisnosti, a Irena Stipešević Rakamarić, dr.med. specijalist javnog zdravstva, o promociji zdravlja u predškolskoj dobi.

Uz Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, partneri na ovom projektu su općina Ceutí (Španjolska), općina Viborg (Danska), A.L.I.A.T. (Rumunjska), Gmina Miejska Ilawa (Poljska), Iskenderum Društvo za obrazovanje mladih (Turska), Euro-Net (Italija).

projekt_spahco_01.JPG

projekt_spahco_02.JPG

projekt_spahco_03.JPG

projekt_spahco_04.JPG

projekt_spahco_05.JPG

projekt_spahco_06.JPG

projekt_spahco_07.JPG

projekt_spahco_08.JPG

projekt_spahco_09.JPG

projekt_spahco_10.JPG

projekt_spahco_11.JPG