Zabrana neopravdanog povećanja cijena

- | 16.1.2023. u 21:49h | Objavljeno u Pravni kutak

Uvođenjem eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj došlo je do brojnih neopravdanih povećanja maloprodajnih cijena roba i usluga unatoč zabrani takvog postupanja predviđenog Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Upravo radi zaštite interesa potrošača brojne državne institucije zadužene su za pojačani nadzor cijena, a kako bi se spriječio negativan učinak povećanja cijena na potrošače.

Upravo iz navedenog razloga Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena kojom je obvezala sve poslovne subjekte, uključujući kreditne institucije i unije, institucije za platni promet i dr. koji su povisili cijene roba i usluge, postupajući pritom protivno gore navedenom Zakon, da maloprodajne cijene revidiraju i to na način da cijene budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na dan 31. prosinca 2022. godine.

Uveden je pojačani nadzor poslovnih subjekata, pa trenutno radi načela zaštite potrošača i načela zabrane neopravdanog povećanja cijena taj nadzor provodi niz institucija i to: Državni inspektorat, Porezna uprava i Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Agencija za obalni linijski promet.

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj propisao je i prekršajne odredbe i kažnjavanje poslovnih subjekata koji će postupati protivno zakonskim odredbama. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić na sjednici je Vlade dana 05. siječnja 2023. godine izvijestio da je u 31% nadzora došlo do utvrđenja prekršaja vezanih uz cijene, a prema njegovim riječima turistički inspektori su isto tako provedbom nadzora utvrdili da je došlo do ukupno 52 povrede (a proveden je 151 nadzor).

Potrošači su strašno nezadovoljni cjelokupnim stanjem, pa podnose brojne prijave, žale se kako na ugostitelje, tako i na trgovce te smatraju da je riječ o neopravdanom povećanju cijena koje nije isključivo posljedica uvođenja eura, nego do porasta cijena dolazi već posljednjih godinu dana, pa i dulje.

Država se protiv navedenih neopravdanih povećanja cijena namjerava boriti ukidanjem subvencija koje su omogućene poslodavcima, ograničavanjem cijena većeg broja proizvoda, kao i promjenama u poreznim zakonima, a što naravno rezultira revoltom poduzetnika.

Osim toga, poduzetnici su ogorčeni visokim prekršajnim novčanim kaznama koje im izriču razna tijela koja provode nadzor, a sukladno članku 88. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koji je stupio na snagu dana 01.01.2023. godine.

Za ukupno 89 prekršaja predviđeno je kažnjavanje pravnih osoba novčanom kaznom u iznosu od 2.650,00 eura do 13.270,00 eura. Jedan od prekršaja je ukoliko pravna osoba nakon dana uvođenja eura preračunava novčane iznose odnosno cijene i novčane iskaze vrijednosti primjenom bilo kojeg drugog tečaja osim fiksnog tečaja konverzije i/ili suprotno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Prekršajno kažnjavanje predviđeno je i za banke, Financijsku agenciji i Hrvatsku poštu koja tijekom 12 mjeseci od dana uvođenja eura ne zamjenjuje do 100 novčanica kuna i do 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, bez naknade, a ujedno je propisano prekršajno kažnjavanje za navedene institucije ako vam ne žele zamijeniti gotov novac kune za gotov novac euro, ako ne primjenjuju fiksni tečaj konverzije, odnosno ne poštuju pravila preračunavanja i zaokruživanja u roku od gore navedenih 12 mjeseci.

Naravno, postoji još niz drugih prekršaja vezanih uz povećanje cijena zbog uvođenja eura zbog čega je preporučljivo proučiti relevantne zakonske odredbe.

Da bi postupak prilagodbe na uvođenje nove valute prošao što bezbolnije Zakon je propisao i primjenu načela oportuniteta koje omogućuje tijelima koja provode nadzor da ne naplaćuju propisane prekršajne kazne ako subjekt nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke odnosno napravljene posljedice za vrijeme samog nadzora ili ako takav subjekt preuzme obvezu da u određenom roku otkloni nepravilnosti utvrđene nadzorom na što se obvezuje izjavom danom u zapisnik.

Jedno je sigurno, uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj nije prošlo bezbolno, a proces prilagodbe zasigurno će potrajati još neko vrijeme.

Označeno u