Volontiranje u Republici Hrvatskoj

- | 13.3.2023. u 21:38h | Objavljeno u Pravni kutak

Značajna uloga volontera vidljiva je u svakodnevnim situacijama; dovoljno je samo sjetiti se kakvu su ulogu isti odigrali nakon potresa koji je nedavno pogodio dijelove Republike Hrvatske.

Naravno da to nije izolirani slučaj i volontiranje danas predstavlja puno više od samog pomaganja ljudima u potrebi, već na taj način građani nastoje pokrenuti društvene promjene, utječu na kvalitetu svog života, ali i života ljudi kojima pomažu, potiču solidarnost, a često djeluju i kao motivator drugima da se pokrenu i pomognu razvoju društva.

Naravno da sve što ima značajnu ulogu u društvu mora biti i pravno regulirano pa je tako Zakon o volonterstvu regulirao osnovne pojmove, načela, ali i uvjete pod kojima se može volontirati, način na koji se sklapa ugovor o volontiranju, kao i brojna druga pitanja koja su se pojavila u praksi.

Govoreći o definiciji volontiranja, Zakon pod volontiranjem smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili zajednice, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje.

Ovisno o tome u kojem se periodu obavljaju takve aktivnosti razlikujemo dugotrajno, kratkotrajno i volontiranje u kriznim situacijama kakvo upravo spominjemo na početku članka.

Također, organizator volontiranja i volonter nisu iste osobe. Netko mora organizirati volontiranje i on se smatra organizatorom volontiranja, a to mogu biti udruge, zaklade, neprofitne pravne osobe, državna tijela i tijela jedinica lokalne i područne samouprave, a organizatorima ne mogu biti trgovačka društva niti obrti.

S druge strane nalaze se ključne osobe u sustavu volontiranja, a to su naravno sami volonteri koji su po prirodi stvari fizičke osobe. Također i dijete koje je navršilo 15 godina može volontirati, ali za to mu je potrebna pisana suglasnost zakonskog zastupnika te se mora voditi računa da njegovo volontiranje bude primjereno njegovoj dobi, općenitom stupnju razvoja, njegovim vještinama, kao i da to ne utječe na njegove školske obveze i dr., a dijete mlađe od 15 godina - dijete volonter, volontirati može samo u određenim specifičnim situacijama i to samo u svrhu odgoja i obrazovanja.

Ako ste se već odlučili volontirati, za što mogu postojati različiti razlozi i motivi, kao volonter imate i određena prava, a svakako najznačajnija su pravo na pisanu potvrdu o volontiranju i pravo na sklapanje ugovora o volontiranju u pisanom obliku, ako to zatražite.

Zakon generalno dozvoljava da ugovor o volontiranju bude sklopljen i u usmenom obliku, osim u točno određenim situacijama kada zahtijeva da ugovor o volontiranju bude sklopljen u pisanom obliku, a to je primjerice kada postoje povećani rizici za život i zdravlje volontera, kada je riječ o volontiranju stranaca u Republici Hrvatskoj, kod dugotrajnog volontiranja i dr.

U svakom slučaju, ako volonter to zatraži, neovisno o prirodi aktivnosti koja se obavlja volontiranje, organizator volontiranja dužan je s njim sklopiti ugovor o volontiranju. Osim toga, izdavanje potvrde o volontiranju u slučaju dugotrajnog volontiranja još je jedna obveza organizatora volontiranja, dok u svim drugim slučajevima organizator istu mora izdati samo ako volonter to zatraži.

Za kršenje navedenih obveza postoje i prekršajne odredbe koje propisuju iznimno visoke novčane kazne za organizatore volontiranja, pa čak i novčane kazne za odgovorne osobe organizatora volontiranja.

Kao što je već napomenuto, volonteri nemaju pravo na stjecanje nikakve nagrade, koristi ili imovine za obavljeno volontiranje, ali ukoliko im se primjerice u obavljanju aktivnosti, odnosno radi obavljanja određenih aktivnosti plati radna odjeća, obuća, zaštitni materijali, potom, ako im se naknade troškovi smještaja, prehrane i drugi troškovi koji nastanu u vezi s volontiranjem, to naravno nije protivno odredbama zakona i ne smatra se nagradom niti imovinskom koristi.

Konačno, volontiranje je jako plemenita aktivnost, ali da bi projekti volontiranja bili uspješni potrebno je puno truda, volje i angažmana kako organizatora volontiranja tako i samih volontera, pri čemu se obje strane dužne pridržavati se prava i obveza predviđenih zakonom.

Označeno u