Uvođenje eura i vrijednost temeljnog kapitala

- | 7.11.2022. u 21:52h | Objavljeno u Pravni kutak

Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj donosi brojne promjene i za trgovačka društva, a o čemu je u medijima posljednjih dana bilo jako puno riječi.

Poduzetnici su dužni upoznati se sa odredbama Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, ali pritom ne smiju zaboraviti upoznati se sa relevantnim odredbama Zakona o trgovačkim društvima koji je isto tako doživio izmjene zbog činjenice uvođenja eura kao službene valute.

Prva i osnovna obveza trgovačkih društva, konkretno društva kapitala - dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću, je obveza iskazivanja temeljnog kapitala u eurima u svojim poslovnim knjigama.

Pritom se vrlo važno upoznat sa matematičkim pravilima zaokruživanja pri pretvaranju kuna u eure obzirom da će nezaobilazno doći do potrebe smanjenja ili povećanja ukupne svote temeljnog kapitala, a neispunjavanje obveze u zakonom propisanim rokovima povlači teške posljedice propisane Zakonom o trgovačkim društvima i to brisanje društva iz sudskog registra po službenoj dužnosti jer će se smatrati da je nastupio razlog za prestanak društva.

Dionička društva imaju obvezu preračunavanja u eure trenutnih kunskih iznosa temeljnog kapitala i njegovih dijelova koje se odnose na pojedine dionice te moraju registracijskom sudu podnijeti zahtjev za upis promjene.

Za sva ona dionička društva koja su upisana u sudski registar prije uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, odnosno za sva ona dionička društva koja su podnijela prijavu za upis osnivanja prije navedenog dana, navedeno usklađenje dužna su napraviti prilikom prve promjene temeljnog kapitala, spajanja, podjele dionica ili zamjene dionica s nominalnim iznosom u dionice bez nominalnog iznosa, a najkasnije u roku od godine dana od dana uvođenja eura kao službene valute.

Dakle, rok se računa od 01. siječnja 2023. godine, obzirom da je to dan određen kao dan uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Zahtjev se, shodno navedenom, može podnijeti najranije na dan 01. siječnja 2023. godine, a najkasnije godinu dana računajući upravo od toga dana; dakle na dan 01. siječnja 2024. godine.

Nadalje, dosada je najniži iznos temeljnog kapitala dioničkog društva iznosio 200.000,00 kuna, a sada iznosi 25.000,00 eura, a najmanji iznos dionice sada iznosi 10,00 kuna, a nakon uvođenja eura iznosit će 1 euro.

Obzirom da je broj društva s ograničenom odgovornošću puno veći od broj dioničkih društava, obveze istih koje nastaju uvođenjem eura zasigurno su puno interesantnije čitateljima.

Najniži iznos temeljnog kapitala d.o.o. sada iznosi 20.000,00 kuna, a uvođenjem eura iznosit će 2.500,00 eura, dok je kod jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću taj iznos sada 10,00 kuna, a uvođenjem eura iznosit će 1 euro. Isto tako, nominalni iznos svakog pojedinog poslovnog udjela sada je 200,00 kuna, a uvođenjem eura isti neće moći biti manji od 10,00 eura, naravno pod uvjetom da zbroj svih poslovnih udjela odgovara iznosu temeljnog kapitala.

Prednost dana društvima s ograničenom odgovornošću očituje se u tome da ista imaju dulji rok da registracijskom sudu podnesu zahtjev za upis promjena te isti iznosi 3 godine od dana uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, naravno pod uvjetom da prije toga nisu mijenjali iznos temeljnog kapitala, odnosno da nije dolazilo do spajanja ili podjele poslovnih udjela.

Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj također je propisao da će upis promjena koje će se provoditi u sudskom registru registarski sud provoditi bez naknade kako bi proces prelaska na euro bio što bezbolniji.

Konačno, vrlo je važno za poduzetnike da svoje obveze izvrše u gore navedenim rokovima od godinu, odnosno tri godine od dana uvođenja eura kao službene valute jer se u slučaju neispunjenja predmetne obveze izlažu ozbiljnim posljedicama, a to je brisanje društva iz sudskog registra od strane registarskog suda po službenoj dužnosti.

Označeno u