(Zlo)uporaba slobode

| 20.1.2020. u 23:11h | Objavljeno u Iz moga kuta

U razvijenim demokracijama nezamislivo je da političar bude nepravomoćno osuđen zbog korupcije, a da ne podnese ostavku. Ustvari, već nakon samog podizanja optužnice, podnose ostavku. U našem gradu, kao i u državi, vladaju druga pravila: ne samo da ne odnose ostavku, već i dalje vode prema višemilijunskoj šteti, i to čak u istim pravnim stvarima zbog kojih se protiv njih vode postupci, dok na kritiku zbog sukoba interesa, postupaka i presuda - uzvraćaju omalovažavanjem, vrijeđanjem, pritiscima te podizanjem tužbe, kao u slučaju Matije Mikca.

Tako počinje objašnjenje inicijativa protiv „verbalnog delikta“, koja se pojavila u Varaždinu nakon što je prošli tjedan nastavljen postupak protiv spomenutoga višeg predavača na Sveučilištu Sjever. Kao što je poznato, Mikca tuži Čistoća, navodeći da je zloupotrijebio slobodu govora i nanio štetu ugledu poduzeća, time što je na prosvjedu ustvrdio da su njegovim načinom rada „svi oštećeni“ jer se „uzme skoro pola milijuna kuna građanima“, odnosno napisao da se „ništa ne mijenja jer je isti princip ‘pljačke’“.

Inicijativom se poziva vijećnike da donesu preporuku javnopravnim osobama, čiji je osnivač Grad Varaždin, da ne tuže građane zbog kritika i negativnih ocjena o njihovom radu, odnosno da povuku već podignute tužbe koje se doživljavaju „obračunom s običnim građanima“. Osim ove inicijative, iza koje stoji dr. Ivan Obadić, bilo je još niz sličnih reakcija na nastavak suđenja Mikcu.

No, postoji li bolje mjesto za rješavanje društvenih prijepora - pa i oko toga jesu li kritikama prijeđene granice slobode govora - nego na sudu? Uostalom, od sudova ne treba strahovati, barem ne nedužni jer sudovi njih oslobađaju, a kažnjavaju samo krive. Ili bi tako trebalo biti.

Dok se tako obični građani moraju pomiriti s time da na sud idu ne samo kada su uistinu svjesno pretjerali, nego i zbog izgovorenih sitnica ili nesvjesnog pretjerivanja, političari su se potrudili da od toga budu izuzeti, osobito oni u Saboru jer su si dali imunitet za mišljenja pa bila i ona - govor mržnje! Stoga do mile volje valjaju gluposti i uvrede, kakve su se mogle čuti tijekom prošlotjedne rasprave uoči pokušaja smjene Blaženke Divjak.

Svašta se tom prilikom čulo, ali sve to je zasjenila tvrdnja da smo „vidjeli tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od ‘91. do ‘99 - fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su, nažalost, pobjegli UDBA-i“. Ovu glupost i teški idiotizam napisao je Krešo Benjak, koji je ne samo saborski zastupnik, predsjednik HSS-a i gradonačelnik, nego čak i profesor bolesnog stava, koji puno toga ne zna pa i to da su rat “zakuhali” zapravo komunisti...

Označeno u