Zbogom bale

| 6.12.2021. u 21:54h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako se na oko 100.000 tona komunalnog otpada, koji se u Brezju omatao u bale i odlagao od 2004. godine, godinama gleda kao na gordijski čvor te se lome koplja - štoviše, gube i dobivaju izbori - cijelo vrijeme zapravo postoji rješenje za novu nabavu zbrinjavanja bala, odnosno početak rješavanja ovog problema, i to bez prostora za sudski spor, koji bi sve mogao opet zaustaviti.

Na to je rješenje podsjetila nedavna odluka Državne komisija za kontrolu javne nabave. To je tijelo, kao što smo bili izvijestili, odbilo žalbu T&H Investa na Varkomovu javnu nabavu usluge zbrinjavanja 500 tona tog otpada, rastresenog nakon uzorkovanja. T&H Invest je osporavao postupak nabave i traži njegovo poništenje, ukazujući da je još 2008. godine sklopljen s njegovim prednikom ugovor o interventnom zbrinjavanju baliranog i novonastalog otpada pa se slijedom toga ne može za isti posao, odnosno zbrinjavanje bala, raspisivati druga nabava.

No, T&H Invest nije uspio sa žalbom, iako je ugovor iz 2008 valjan u ovom trenutku, a odbijeni su i gotovo svi drugi argumenti Grada Varaždina iz odgovora na žalbu, kao što je predstečajni postupak nad tim poduzećem, neposjedovanje odgovarajućih dozvola za gospodarenje otpadom i dr.

Jedan je argument ipak srušio žalbu. Naime, uspoređujući ugovor iz 2008. i sadašnju javnu nabavu za zbrinjavanje 500 tona otpada, DKOM je zaključio da se ne radi o identičnom predmetu nabave. Naime, na Badnjak 2008. godine ugovoreno je bilo zbrinjavanje 50.000 tona otpada uz maksimalno povećanje do 25 posto, koje treba u MBO dopremiti Varkom, dok se sada radi o 500 tona koje mora otpremiti davatelj usluge.

-Čak i kad bi žalitelj imao pravo na balirani otpad temeljem ugovora iz 2008., ne može se zaključiti niti je dokazano da je 500 tona baš otpad iz ugovora, ukazao je DKOM. Iako se protiv ovog rješenja može pokrenuti spor pred Visokim upravnim sudom, teško da će se uspjeti oboriti ovaj argument pa će se uskoro zbrinuti tih 500 tona. Naravno, ukoliko za to postoji interes, a sigurno postoji, barem u obližnjem MBO postrojenju.

A ako se može zbrinuti 500 tona bala jer se ne može dokazati da bi ulazile u ugovorenih 50.000 tona + 25 posto, onda se može pokrenuti nabava i za zbrinjavanje razlike između ukupne količine bala i 62.500 tona, koliko je maksimalno pod ugovorom iz 2008. Naravno, tek nakon izrade odgovarajuće dokumentacije, kako bi se dobilo što veće sufinanciranje od države jer uistinu nema smisla da građani plaćaju zbrinjavanje, koje su već platili.

Jasno, ovim se ne bi riješilo sve bale, već oko trećine tijekom otprilike godine dana. A kroz to vrijeme sud bi trebao konačno reći svoje o ništetnosti ugovora iz 2008. odnosno vrijedi li ili ne vrijedi pa bi se sukladno tome krenulo u trajno zbrinjavanje ostatka od 62.500 tona bala.

Označeno u