Žalost oko EU projekata

| 30.1.2018. u 10:58h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Pitam gradonačelnika o točnom popisu gradskih EU projekata, ono kaj sve bude Grad prijavio, gdje budemo novce dobili, a on priča o statistici, ustvrdio je to na prosinačkom varaždinskom Gradskom vijeću vijećnik Davor Patafta nakon istupa gradonačelnika Ivana Čehok.

Naime, relativizirajući određene statističke pokazatelje, gradonačelnik je ustvrdio da je Varaždin zapravo „jedan od rekordera po masi novca koji dolazi temeljem EU projekata“, a u prilog svoje tvrdnje izdvojio je Aglomeraciju Varaždin, budući da se provodi na “području Grada Varaždina a ne Zagreba ili Splita“, odnosno novi Studentski dom jer je u njemu, kako je naglasio, sudjelovala i Razvojna agencija Sjever DAN...

No, vijećnik nije odustao od zahtjeva za popis projekata za EU fondove na koje se Grada Varaždin prijavio ili će se prijaviti, izravno ili neizravno, a iz pismenog odgovora zorno se vidi da se uistinu vrlo malo radilo na EU projektima u Gradu Varaždinu.

Prema tablicama koje je napravio DAN, a ne upravni odjel koji u nazivu odnedavno ima i EU projekte, vidljivo je da je u tijeku šest EU projekta u kojima je Grad Varaždin nositelj ili partner, ali porazno je zapravo to da je među njima tek jedan infrastrukturni, i to 750 tisuća eura vrijedna energetska obnova zgrada vrtića.

Ostali su već viđeni projekti, kao što su pomoćnici u nastavi, revitalizacija parkova, pa vojarne... To je uistinu premalo za gradsku upravo sa stotinjak zaposlenih i s posebnom agencijom, pa veseli što je tablica prijavljenih projekata dvostruko veća. Međutim, zadovoljstvo je kratkotrajno jer među njima nema niti jednog infrastrukturnog projekta.

Uz to, Grad Varaždin se kod njih pojavljuje uglavnom kao institucionalna podrška, a prijavitelj kod svega dva projekta: 80 tisuća eura vrijednog Crescenda (da bi osobe starije dobi lakše mogle do umjetničkih sadržaja) te 100 tisuća eura vrijednog projekta SPAS za jednaka prava prilikom podjele obroka u školama. Više budi optimizam tablica projekata u pripremi, kako po broju, tako i po vrijednosti pa i značaju.

To se prije svega odnosi na projekte kao što je tri milijuna eura vrijedna rekonstrukcija sustava grijanja u stambenim zgradama Grada te dva milijuna eura vrijedan projekt obnove voznog parka JVP. Uz njih su se našli i stari projekti, kao što je šest milijuna eura vrijedna obnova, dogradnja i prenamjena sinagoge te uređenje i otvaranje Varaždinske kuće, odnosno čak 53 milijuna eura težak projekt TEHNOLOŠKI PARK – CKOIE.

To su vrijed ni, ali iz nekog razloga zastali projekti. Žele li se uistinu nastaviti, odnosno prijaviti, prije svega bi trebalo vidjeti što se s njima zapravo dogodilo, i to pod posebnom točkom o EU projektima jer ovo što je dana nije dobro.