Za referendum

| 25.11.2019. u 21:22h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin je pred prihvaćenjem proračuna koji se, prvi put u povijesti, planira u iznosu većem od pola milijarde kuna. Razlog za to su, prije svega, dvije stavke: „Opremanje gospodarske zone Brezje“, za što se 2020. predviđa 86,4 milijuna te još deset milijuna kuna u 2021. i 2022., a druga stavka otkup je zemljišta od Ekos holdinga za 26 milijuna kuna.

Zbog ovih, kao i još nekih manjih izdataka, proračun za 2020. planiran je na čak 572 milijuna, a kako su prihodi od poslovanja 362 milijuna kuna, navodi se manjak od - 169 milijuna kuna! Razlika između poslovnih prihoda i rashoda planira se pokriti - kao što se mjesecima najavljuje, a čulo se prošli tjedan i na kolegiju gradonačelnika Ivana Čehoka - izdavanjem municipalnih obveznica, koje su sad i u nacrtu proračuna.

Neke političke stranke i liste već su odlučile kako će se postaviti prema ovakvom prijedlogu, neki će to tek učiniti, kao što je slučaj s GO HDZ-a Varaždin, koji treba zauzeti jedinstven stav, ukoliko želi ostaviti dojam da je ozbiljna politička stranka. A kakav će stav zauzeti u HDZ-u, kako lokalnom, tako i državnom, teško je reći.

Glas protiv nacrta proračuna vjerojatno bi značio kraj koalicije sa Čehokovom listom u Varaždinu, što za HDZ, dugoročno gledano, uopće ne mora biti loše, ali će nekima izgledati da ne žele riješiti probleme. A to nije dobro. S druge strane, i glas za proračun otvorit će dvojbe i pitanja.

Primjerice, zašto se planira „Opremanje gospodarske zone“, kad nadležno ministarstvo ukazuje da se još uvijek nije utvrdio način zbrinjavanja bala i sanacije, a kamoli ishodilo sufinanciranje... Jasno da bale treba konačno riješiti, samo je pitanje koje poteze vući i kojim redom.

Ukazujući da se Grad Varaždin za dovršetak Kapucinskog trga zaduživao pod puno nepovoljnijim uvjetima i bez problema za puno veće iznose (sportska dvorana na Dravi), varaždinski gradonačelnik smatra da treba prvo osigurati ili barem predvidjeti novac. Za to ima sigurnih 12 ruku pa mu za prijedlog proračuna treba još jedna. Stoga se već dvoji kako će glasovati vijećnik HDZ-a Robert Gotić, i to ne samo zbog njegovih ranijih stavova i postupaka, nego i poslovanja pa čak i dokumenata otuđenih nakon provale u poslovne prostorije...

No, pod “lupom” su i drugi. Tako se, primjerice, čak ukazuje i na to da je nakon zapljene 500 kg marihuane u Remetincu završio (bivši) suprug gradske vijećnice... Može se proračun donijeti i tijesnom većinom, kao i odluka u vezi obveznica. No, ukoliko će se potonje raspisivati, zar ne bi bilo pametno da se o iznosu i svrhama čuje glas građana na savjetodavnom referendumu?

Nije to jednostavno, košta i novca i vremena, ali zato ne bi ostali repovi i sumnje poput spomenutih, kojih ima već za izvoz...

Označeno u