(U)SKOK preko Drave

| 13.9.2021. u 21:28h | Objavljeno u Iz moga kuta

I to se dogodilo! USKOK, koji se dugo vremena zaustavljao kod Drave pa je zato Varaždin s okolicom svojevremeno imao najviše uskočkih slučajeva po stanovniku, prešao je i tu rijeku za koju se činilo da je sveta voda jer čisti sve grijehe onima koji žive sjevernije. Naravno, to što uskočkih radnji nije bilo preko Drave ni kad su pucalo i bacalo bombe pod vozila nema veze s rijekom, već vezama policijskim i uskočkih snaga, koje su primile i priznanje grada Čakovca!

No, njih danas više nema pa se dogodio (U)SKOK preko Drave. I to kakav, baš u dvorište tih koji su ih nagradili! No, jedno su sumnje i optužbe, a drugo što će na kraju biti od svega, kao što zorno pokazuje slučaj(evi) bivšeg varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka...

Uostalom, nedugo nakon privođenja sada već bivšeg međimurskog župana Matije Posavca te saborskog zastupnika i bivšeg čakovečkoga gradonačelnika Stjepana Kovača javile su se dvojbe, čuđenja, šok, nevjerica pa i sumnje kako je u pozadini njihovog uhićenja politički motiv, odnosno nastojanje da se s političke scene maknu, i to prije svega nezavisni Posavec jer mu ambicije prelaze granice Međimurja.

Naime, kad ih je to svojedobno pokazao Radimir Čačić, isto je prošao: smijenjen je s mjesta župana, doduše, bez privođenja, ali to je kod njega nezamislivo... Tako i najveći politički oponenti Posavca, među kojima je i dugogodišnji čelnik međimurskog SDP-a, teško mogu vjerovati da bi uzeo 10.000 kuna za mjesto u upravnom vijeću međimurskog ŽUC-a.

- Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada kuna... nemaš nikakve obveze prema meni... probaj me, ako kako možeš varijantu u ŽUC i gotovo, inkriminirajuće su riječi koje prenose mediji, iako se više čini da se radi o novcu za izbornu promidžbu, kao što i tvrdi onaj koji ga je dao, nego o mitu za “posao” kod nekog koji treba biti izabran... Zbog toga se i izvan Međimurja u ovome vidi bizarnost, posebno zbog iznosa, iako praksa govori drukčije.

Naime, USKOK se bavio i slučajevima gdje je bila manja cifra. Primjerice, krivim obračunom naknade za odvojeni život bivšega čelnika Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Bilića, koji se nagodio te ne samo da je zadržao mjesto gradonačelnika, već je ove godine opet pobijedio na izborima. Dakle, politička karijera Posavca i ne mora biti završena, iako bi to bilo čudo... Ali čuda se događaju, zar ne?

Podozrenja izazivaju i nagađanja da bi Posavec postao predmet interesa USKOK-a zbog fiktivnog ili namještenog zapošljavanja. Više je razloga za to, no jedan valja izdvojiti. Naime, još uvijek se u južnoj županiji vodio kazneni postupak zbog klevete protiv urednika jer je objavio članak u kojem se govori o naglom zatvaranju jednog županijskog ureda, odnosno predstavništva u inozemstvu, koji je koštao nemale novce porezne obveznike. Tijekom tog čudnog postupka, koji je djelomice okončan, tužiteljica je ustvrdila kako je do posla u tom predstavništvu došla jer je tako dogovoreno sa stranačkim kolegama, od kojih je neke i poimence navela! Stoga je zbog ovakvog zapošljavanja mimo natječaja i tijela županijskog poduzeća tuženi podnio kaznenu prijavu, koja je - odbačena!?

Međutim, od onog za što se tereti Posavec, još veću nevjericu izaziva ono za što se tereti Kovač: nagovaranje policajca da mu prijeti kako bi se po službenoj dužnosti mogao uključiti u razotkrivanje onih koji ga kritiziraju uoči izbora s društvenih mreža, budući da su ih neosnovano povezali s tim lažnim prijetnjama! Ne da to nije nemoguće, dapače. Međutim, uistinu je neočekivano da se i time bavi USKOK, a ne redovno državno odvjetništvo, osim ako zakoni nisu tako (loše) napisani. Isto vrijedi i za USKOK-ov angažman u slučajima štete od par tisuća kuna, kao što je Bilićev, koji se također objašnjavao odredbama zakona.

Međutim, jesu li baš zakoni za sve krivi? Naime, nikada se nije čulo suvislo objašnjenje zašto USKOK-a nema ni blizu slučaju nestanka 153 komada oružja iz skladišta varaždinske policije, iako je dio nađen kod švercera, koji su jedini završili na sudu, a nakon godina čini se da će tako i ostati. Jer, čak ni na za javnost zatvorenoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije tadašnji čelnici USKOK-a i DORH-a nisu dali razumljivo objašnjenje zašto USKOK ne zanima krađa oružja iz varaždinske policije. Treba li se onda čuditi što fali povjerenje u institucije? Što se sumnja u njihove akcije? Štoviše, najavljuju čak i prosvjedi!?

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Razdor i zbog placa!?
  U Varaždinu teško se dolazi do suglasja o bilo čemu pa čak i o lokaciji nove mini tržnice. Nakon skoro godine dana od najave njezine izgradnje, i dalje se čuju…
 • Izazovi kroz vrijeme
  Već gotovo 77 godina Varaždinske vijesti, koje su ovaj tjedan izdale 4000. broj svog tjednika, nastoje informirati o relevantnim i/li zanimljivim događajima prije svega u lokalnoj zajednici, zatim zemlji, a…
 • Prava, koja?
  Apeli za zaštitu ljudskih prava gotovo je jedino što se zadnjih dana čuje iz nemoćne EU, kada se govori o Afganistanu nakon povratka talibana, koji su preuzeli vlast nakon bijega…
 • Kako se (ne) radi
  U sredinama u kojima je došlo do promjene vlasti, kao što su Zagreb i Split, provjerava se što se i kako do sada radilo, odnosno što se namjeravalo raditi kako…
 • Smjene nisu dovoljne
  Uistinu rijetke bolnice u nas uspiju imati troškove manje od prihoda i primitaka pa stoga nije nikakav izuzetak ni varaždinska Opća bolnica, koja iz godine u godinu bilježi minus. Međutim,…