U agoniji

| 10.4.2023. u 21:33h | Objavljeno u Iz moga kuta

U Brezju, predgrađu Varaždina, gdje jako ambiciozni danas vide novi nogometni stadion, trebao je još prije pet godina biti novi tehnološki park, Tehnološki park Varaždin 2 – Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. Za dokumentaciju i komunalni doprinos dobiven je značajan novac, dva milijuna eura, potpisani su sporazumi o suradnji s više fakulteta, ministarstvo ga je stavilo na indikativnu listu projekata znanstvene infrastrukture, a Vlada na listu strateških projekata.

Dobro je, dakle krenulo. No, uplela se politika. Ključno je pitanje tko će financirati "tehnološki Disneyland", naglašavao je 2016. Željko Bunić, novoimenovani predsjednika Nadzornog odbora TPV-a, tvrdeći da bi projekt generirao 20 milijuna kuna gubitaka godišnje... Zbog osporavanja, prijepora, optužbi prijava... od 50 milijuna eura vrijednog TPV 2 danas nema ni traga, izuzev planova. A nekako je istovremeno Novska, gradić bez visokoškolskih institucija, krenuo s razvojem poduzetničkog inkubatora, koji danas potiče i doseljavanja!

A Varaždin? Izuzev investicija poduzetnika i servisne ceste, u Brezju nema ničega. Umjesto TPV2 i sl., tu i dalje leže bale, koje su još jedan i vjerojatno najbolji dokaz što (ne)može varaždinska politika. U Brezju se komunalni otpad najprije godinama zamatao i odlagao, a onda se odjednom htio zbrinuti ugovorom potpisanim daleko od očiju javnosti. To je izazvalo reakciju onih s drugim interesima pa su počela osporavanja, optužbe, prijave, uhićenja, suđenja...

I tako, već skoro dva desetljeća traju svađe, a usporedno tome se sklapaju ugovori za jedan te isti posao, zbrinjavanje bala, pa ni upućenijima nije više jasno je li Grad Varaždin, primjerice, i dalje izložen opasnosti gubitka spora zbog nepotpisivanja koncesijskog ugovora, spora za 40-ak milijuna kuna izgubljene dobiti te još toliko s osnova kamata jer prošle su godine.

Kakva je varaždinska politička scena i njezini akteri, naravno, ne govore samo bale i neostvareni projekt TPV 2. Ima još primjera propuštenih prilika jer se na varaždinskoj političkoj sceni više gledaju partikularni, nego opći interesi, kao što to zorno pokazuju i transkripti razgovora tajno snimljenih tijekom istrage jednog od, nažalost, više projekata koji su zapeli za oko institucijama nadležnim za kriminal i korupciju, koje se sada čak prozivaju zašto uopće rade!?

Varaždin je u agoniji. I to duže vrijeme. Njegova politička scena, koja utječe na njegov razvoj, prepuna je jalovih prijepora i svađa, a suradnji ni traga. Slijedom toga, njegovi su građani razapeti ne samo između osobnih i općih izaziva, nego i interesa političara i lobija, koji ne rješavaju i naoko trivijalne probleme, kao što je smeće. Ima li tome kraja? Vidjet će se nakon nedjeljnih izbora.

Označeno u