Tko se to smije

| 1.11.2021. u 21:38h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nikad brži rast broja novooboljelih u nas od korona virusa, koji zadnjih dana prelazi i 4.000 pa je samo, čini se, pitanje dana kada ćemo prijeći brojku od 4.620 osoba, koliki je bio dnevni rekord 10. listopada prošle godine. Naš porast je značajan čak i u svjetskim razmjerima jer je višekratno veći od broja novozaraženih po broju stanovnika čak i u UK, zemlji koja nema ograničenja, a o Njemačkoj, SAD-u i Francuskoj da se i ne govori.

Naravno, nagli skok broja novooboljeli ne bi bio problem da usporedno ne raste i broj smrtnih slučajeva, iako smo, srećom, još daleko od 80-ak preminulih dnevno, koliko smo imali u prosincu prošle godine. Upravo zbog porasta broja preminulih u usporedbi s broj stanovnika, naša zemlja je ušla među 20. najpogođenijih u svijetu, tako da smo uz bok sa SAD-om, a iz nas su ostale Francuska, Belgija, Italija... Sve zemlje EU, izuzev Bugarske, Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunjske.

Baš zbog potonjih zemalja, neki veliku stopu preminulih od zareze tumače kvalitetom zdravstvenog sustava. No, kada bi (samo) tako bilo, onda bi ispalo da bolje zdravstvo imaju, primjerice, Paragvaj, Armenija i Moldova, zemlje koje imaju manje mrtvih. Zato ima onih koji prstom upiru u prosječnu dob stanovništva.

No, zašto onda Japan i slične zemlje nisu u vrhu? Ima i inovativnih tumačenja naše žalosne statistike, kao što je dovođenje broj smrtnih slučajeva s - debljinom. Možda i ima svega od ovog pomalo, ali broj preminulih, kao što zorno pokazuju izvještaji iz bolnica, najviše ovisi o procijepljenosti. A u Hrvatskoj je cijepljeno 47% stanovništva, što je ispod svjetskog prosjeka.

Daleko više cijepljenih imaju ne samo SAD, UK i niz zapadnoeuropskih zemalja, nego i Urugvaj, Vijetnam, Indija, Brazil... A ako je nedovoljna procijepljenost posljedica nepovjerenja u vlast, kako se to često tumači, zar više svojima vjeruju u potonjim zemljama ili u Tajlandu, Meksiku i Kambodži, koji imaju više cijepljenih?

Umjesto svaljivanja odgovornosti na vlast, ne bi li trebalo ponekad pogledati sebe, posebno sada, kad u pitanju može biti vlastiti život. Pogotovo kod starijih. Svjesni su toga i u Nacionalnom stožeru civilne zaštite pa je naloženo obiteljskim liječnicima pozivanje pacijenata starijih od 65 godina.

Istina, obiteljskih liječnika je premalo i preopterećeni su, ali tko bi očekivao da će baš predsjednik NO Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, koja bi trebala biti najbliža pacijentima, reći da je ova odluka u “najmanju ruku smiješna”. Možda je zakašnjela, možda nepotpuna... Ali smiješna!?

A baš to veli spomenuti, koji svoj smiješan istup pokušava opravdati time da liječnici danima neće biti dostupni zbog telefoniranja. Pa što? Ima li koja druga ugroza veći prioritet? Nema! I zato bi bilo bolje da je šutio.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Opasan zaborav
  Totalitarne režime moramo osuditi, a njihovim žrtvama odati pijetet, a ne da se ostaci stradalih po raznim jamama čuvaju u plastičnim gajbama, bez utvrđene istine što se dogodilo. To je…
 • Maknuti ili ipak ne?
  Maknite državu i crkvu od moje maternice! Tako je stajalo na jednom od transparenata koji su se mogli vidjeti na mirnom okupljanju, odnosno javnom prosvjedu nazvanom “Slanje poruke tolerancije, ravnopravnosti…
 • Zabava, do kad?
  Otkada predsjednik RH Zoran Milanović govori izvan diplomatskih običaja i bez zadrške, koja je nestala jer, veli, želi da ga se više sluša, njegovi posjeti i istupi dočekuje se s…
 • Do pravde (pre)teško
  Kada su 2018. Varaždinske vijesti, kao i drugi mediji, primile poziv za praćenjem sjednice Općinskog vijeća u Sračincu, trebao je to biti jednostavan novinarski zadatak. I zapravo je bio. To…
 • Je li se moglo bolje?
  Je li Grad Varaždin mogao proći bolje u nagodbi oko mirnog rješenja sudskih sporova s tvrtkama obitelji Patafa? Je li mogao ispregovarati da plati manje, budući da se T&H Investu,…