Tko će koga, ako ne... Foto: Pexels/ilustracija

Tko će koga, ako ne...

| 26.2.2024. u 21:30h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kako se bliže izbori, tako se ne samo povećavaju plaće u javnom i državnom sektoru te na druge načine pokušava osiguravati potpora, već počinju i pokušaji eliminacije te diskreditacije političkih suparnika, odnosno propitivanja (ne)primjerenosti mogućih kandidata. Opravdana i utemeljena, ali i ona druga.

- Na čelu Varaždinske županije je HDZ-ov župan Anđelko Stričak, koji ima tanku većinu u Županijskoj suštini i cijelo vrijeme hoda po oštrici, ne toliko oporbenih vijećnika, koliko vijećnika iz svojih redova. Projekt je lokalnih HDZ-ovih političara, predvođenih Nenadom Horvatićem, načelnikom Ljubešćice, zasjeniti Stričaka kao župana na idućim izborima Mladenom Jakopovićem (HDZ), predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore. Iako niti u jednoj stranci ne vlada idila pa ni u HDZ-u Varaždinske županije, a aspiracija i tu ima na pretek, ipak nema veze s istinom citirani navod, koji se može naći na jednom - slavonskom portalu!?

Ako ništa drugo, onda zato što se i sam čelnik županijske Razvojne agencije čudio ovom navodu pred novinarima, koji su čekali dolazak ministra zdravstva u Varaždin. Uostalom, nejasno je zašto bi HDZ tražio novog kandidata za župana, budući da je Stričak uspio nadigrati Radimira Čačića kada je to malo tko očekivao. Doduše, nije daleko od istine da je potonji zapravo smijenio sam sebe, pri čemu su mu pomogli i politički partneri...

Kako bilo, u međuvremenu su krenula ulaganja, dok je sudski postupak u slučaju Strauss pokazao da uopće nije bilo onako kako su neki prikazivali, čime se povijest samo ponovila... Očigledno, trebalo bi se otkriti nešto uistinu prijelomno, ali takvo što nije na vidiku pa ne čudi da i slavonski portal na kraju zaključuje da je bespredmetno govoriti o novom kandidatu za varaždinskog župana.

Ipak, prkoseći činjenicama, slavonski portal tu ne staje, već navodi da “ako HDZ nastavi s unutar stranačkim preslagivanjima i podmetanjima prema aktualnom županu Anđelku Stričaku, vrlo je moguće da HDZ izgubi Varaždinsku županiju i novi župan postane Miroslav Marković iz SDP-a, stranke koja “ima vrlo precizan cilj preuzeti Varaždinsku županiju” i pojedine gradove pa tako i Novi Marof gdje će protukandidat Siniši Jenkaču biti “Mario Milak (SDP), obrtnik i predsjednik HOK-a Varaždinske županije”!?

Niti je Milak (više) predsjednik HOK-a, niti je član SDP-a, a teško je zamisliti zamjenika varaždinskoga gradonačelnika kao kandidata za župana. A sve to i još štošta drugo tvrdi portal, koji je svojedobno dobio 1,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, temeljem odluke Ministarstva kulture i medija. Ako se takvi, blagorečeno, površni mediji budu i dalje podupirali, tko zna što će se sve moći čitati kako će se približavati izbori, a onda nas ne bi trebali čuditi ni rezultati, izborni i društveni...