Sud i čudesa

| 3.4.2023. u 21:25h | Objavljeno u Iz moga kuta

Svakojaka čudesa povremeno ostaju u sjeni gospodarskih (ne)prilika, koje se pokušavaju spasiti potporama novcem uzetih porezima preopterećenim građanima, uz izuzetke kakvi su iznajmljivači i sl. Čudesa u zemlji kao što je naša ne manjka skoro nigdje. Pa ni u pravosuđu.

Nisu samo to postupci koji ne završavaju desetljećima, čudnovati obrati i tome slično. Ima tu i drugih, zanimljiv(ij)ih pojava. Još se nije raščistilo što se točno zbivalo u Osijeku, gdje su bili privedeni suci osumnjičeni za primanje mita u novcu i stvarima, a već se pojavio novi, doduše ne tako drastičan slučaj. USKOK je, naime, pokrenuo novu istragu protiv bivšeg čelnika javne tvrtke, kao i bliskog mu poduzetnika, od kojeg bi prvi tražio novac i plaćanje troškova u zamjenu za pogodovanje kod dobivanja poslova.

Posrnuli bi direktor tako primio barem 13 tisuća eura, ali i podmirivao troškove od najmanje 18 tisuća eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta, i to ne samo za sebe i obitelj, već i prijatelje te poznanike! Među potonjima spominju se, naravno, prvenstveno političari, ali i jedan sudac, čija je karijera u uzletu, iako ne dopušta javnu objavu prvostupanjskih presuda s obrazloženjem!? Svi prozvani, naravno, redom demantiraju da bi na opisani način dolazili do odjela...

Štošta toga se, dakle, može se naći (i) u pravosuđu. No, nekima je toga dosta. Primjerice, sutkinji, koja nije izabrana na viši stupanj pa je odlučila pred Ustavnim sudom pokrenuti preispitivanje zakonitosti sadašnjeg načina izbora sudaca. A on je uistinu osebujan, što potvrđuje upravo spomenuti izbor sudaca.

DSV, kao što smo pisali, za suca Županijskog suda u Varaždinu imenovao je općinskog suca, koji je na listi prvenstva bio prvi sa 147 bodova, od čega je 134 dobio za obnašanje sudačke dužnosti, a 13 nakon razgovora. Međutim, istovremeno je za sutkinju Građanskog odjela imenovao dosadašnju sutkinju Općinskog građanskog suda. A ona je imala najmanju ocjenu obnašanja sudačke dužnosti od osam kandidata!

Doduše, dobila je daleko najviše bodova za ono što je rekla u razgovoru, no došla je tek na sedmo mjesto na listi prvenstva! Unatoč tome, upravo je nju DSV odabrao za županijsku sutkinju, šo je otvorilo brojna pitanja, među kojima i ono ključno: čemu služi studiozno ocjenjivanje rada sudaca ako se ono u biti ne uzima u obzir?

Promjene su, očigledno, nužne u pravosuđu. Radi boljeg mišljenja i struke i javnosti. U prilog tome ne govore samo suci, nego i oni oko njih. Tako je, primjerice, odvjetnica - osvrćući se na suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku u Koprivnici - govorila ne samo o tome da sudac ima respekt prema (bivšim) gradonačelnicima, nego je praćenog sugovornika čak zapitala: Znaš dragi, koliko ih je u sudstvu njih pod kapacitirano...

Označeno u