Što sa strujom?

| 29.8.2022. u 21:35h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok se mjesecima vrlo pozorno prati cijena i zalihe plina - koja bi mogla porasti desetak puta i nekima u Varaždinskoj županiji, ukoliko ne prijeđu kod opskrbljivača u obvezi javne usluge s nižom, reguliranom cijenom – porast cijene električne energije bio je po strani, iako je struja najvažnija energija.

A onda se prošlog tjedna to počelo, čini se, mijenjati. Njemačka i Francuska najavile su da će veleprodajne cijene električne energije sljedeće godine biti deset i više puta skuplje nego prošle godine. U Njemačkoj je cijena došla do 850 eura za MWh, a u Francuskoj i više od tisuću eura, dok je lani cijena bila 85 eura. Ove bi zime, čulo se, neki mogli biti povremeno bez struje, kao Finska.

I kod nas je struja došla na dnevni red. Ali kako! - Megavat sat struje koštao je 57 eura, ako danas skoro 600 eura, što znači da je ta struja skuplja za HEP deset puta više nego lani. Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke hrvatske Vlade, objasnio je bez uvijanja Andrej Plenković, predsjednik Vlade, kao da baš svu struju kupujemo na burzi, odnosno da nemamo niti jednu hidroelektranu, iako si sami osiguravamo polovicu naših potreba po osjetno nižoj, proizvođačkoj cijeni.

Vladi je, očigledno, stalo da među najnižim cijenama struje u EU imaju građani, iznajmljivači, škole i druge javne institucije... Ali to, nažalost, ne vrijedi i za gospodarstvo, od kojeg živimo svi, izravno ili posredno. U žalostan odnos naše vlasti, odnosno HEP-a, svakodnevno se uvjeravaju gospodarstvenici, koji moraju osigurati struju po prihvatljivoj cijeni jer ne može se enormni trošak uklopiti u proizvod, pogotovo ako je izložen stranoj konkurenciji, koja je već zamrznula cijenu struje za gospodarstvo, kao što je Srbija.

I nije istočni susjed jedini u tome. Idućih tjedana francuska će vlada odlučiti hoće li potvrditi gornje granice cijena električne energije i plina, koje ističu krajem godine. Belgijski premijer najavio je da će tražiti da se na razini EU-a obuzda rast cijena struje i plina.

- Naše tvrtke i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cijene. Neprihvatljivo je da postoje poduzeća koja iz toga ubiru goleme profite, upozorio je belgijski premijer, dodajući da će Belgija sama nešto poduzeti, ako to ne bude moguće na europskoj razini.

I u nas se počelo shvaćati da postoji i gospodarstvo. Ali kako. Najavljuje se da će "mjere biti pažljivo kalibrirane jer nisu svi gospodarstvenici isti", a već stižu enormni računi! Stoga ne čudi da neke tvrtke već djelomice i zaustavljaju proizvodnju, a njihovo poslovodstvo žali što su ikad ulagali u zemlju koja svojoj politikom cijena energije, poreza i drugog gura sve prema uslužnim, prvenstveno turističkim djelatnostima, a industriju pušta na milost i nemilost, iako je i pandemija pokazala koliko je to pametno...

Označeno u