Smjene nisu dovoljne

| 10.8.2021. u 08:47h | Objavljeno u Iz moga kuta

Uistinu rijetke bolnice u nas uspiju imati troškove manje od prihoda i primitaka pa stoga nije nikakav izuzetak ni varaždinska Opća bolnica, koja iz godine u godinu bilježi minus. Međutim, taj minus postaje sve veći, i to čak u prošloj godini, kada je bilo osjetno manje pacijenata u svim bolnicama, a posebno u Varaždinskoj županiji pa je postalo jasno da, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga treba nešto mijenjati.

Dok je pacijenata u hrvatskim bolnicama lani bilo prosječno manje za 23 postom u odnosu na prethodnu godinu, kao što pokazuju podaci koje je HZJZ objavio prošli tjedan, bolnice u Varaždinskoj županiji imale su ih manje čak 28 posto. Pandemija je učinila svoje, ali i organizacija: kad se zaraženi i oboljeli smjeste u dvije glavne i najveće bolničke zgrade, kao što su u Varaždinu kirurgija i interna, jasno je da se, primjerice, operacijski zahvati, izuzev žurnih, mogu zaboraviti, kao i dobar dio pregleda, koji su odgađani za bolja vremena, ali pitanje je uz koju cijenu.

Doduše, puno drukčije nije bilo ni u većini drugih sredina jer se bolnicama nametao rad u posebnom režimu, odnosno djelomično zatvaranje. Stoga možda i nije iznenađenje toliki pad broja pacijenata, no svakako iznenađuje porast izdataka i rashoda za gotovo 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, tako da je uz lanjskih 126 milijuna kuna, sad došlo do ukupnog minusa od 344 milijuna, a dodaju li se tome i dospjele obveze, to je sve zajedno pola milijarde kuna. I to samo u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Varaždinskoj županiji.

U tom skoku rashoda, naravno, ima razumljivih uzroka, kao što je veći broj prekovremenih i dodataka zbog pandemije. Vjerojatno tu spada i veća potrošnja lijekova. No, ima i teško objašnjivih stvari. Tako se već dulje vrijeme ukazuje da, unatoč višku svojih pravnika, Opća bolnica angažira odvjetnički ured u višemilijunskim radnim sporovima, koje redovito gubi. Nemali novac odlazi i na promidžbene usluge, dvojbene projekte restorana i za vanjske korisnike, dječjeg vrtića… To je ono što se zna. A zacijelo nije sve.

- Stanje je dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija, zaključuje i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, koja je osnivač zdravstvenih ustanova na svom području. Nakon ovog zaključka, koji smo objavili prošli tjedan, logično je da se predlažu nova upravna vijeća, i to ne bilo kakva, već sa članovima koji imaju utakmice u nogama. Dobar je to korak, ali ne i dovoljan. Mijenjaju li se samo ljudi, i to još samo oni istaknuti, a ne i praksa, skoro ništa se neće postići. A želi li se napraviti odmak od sadašnjeg, onda bi za početak valjalo ukinuti nepotrebne angažmane, provjeriti zapošljavanja, podizanje koeficijenata i unapređenja. Ili, u suprotnom, barem objasniti zašto su potrebna, odnosno zašto je baš tako moralo biti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci