Skupa pravda

| 31.7.2023. u 21:37h | Objavljeno u Iz moga kuta

Prekid štrajka je pozitivna činjenica samo zbog toga što će građani i poduzetnici moći ostvarivati svoja temeljna zakonska i ustavna prava, dok su temeljna pitanja položaja sudova i sudskih službenika i dalje otvoreno pitanje.

Ustvrdio je to predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić povodom dogovora Vlade te službenika i namještenika u pravosuđu o rastu plaća. Međutim, kamo li sreće da je “položaj sudova i sudskih službenika” jedino, odnosno glavno pitanje za pravosuđe.

Kvaliteta rada, odnosno dijeljenja pravde, ipak bi trebala biti na prvom mjestu. Jer, zdravo, učinkovito pravosuđe temelj je svakog uređenog društva. No, dok naše pravosuđe na nižim razinama daje sve od sebe da bude i zdravo i učinkovito, tako nije no na višim razinama. Ne uvijek, ali ponekad se uistinu postavlja pitanje što se to radi, i to u itekako bitnim slučajevima.

Pravosudno zapetljavanje, a onda i raspetljavanje slučaja varaždinskih bala zoran je primjer rada i državnog odvjetništva i posebice sudova. Istina, slučaj do njih vjerojatno nikad ne bi ni došao da se o namjeri izravne dodjele zbrinjavanja baliranog otpada prethodno javno progovorilo. Umjesto toga, daleko od očiju javnosti pripremao se i dogovarao jako vrijedan posao, koji bi rado mnogi dobili ili si ga pripisali pa su uslijedili otvoreni pozivi pravosuđu da se uključi, a zatim i tužbe i kaznene prijave.

I tako su počeli sudski postupci oko bala. Pala je čak i gradska vlast u Varaždinu. A kakav je epilog svega toga? Nakon desetak godina ispada da tu kriminala nije bilo. Doduše, kao i USKOK, ni prvostupanjski sud nije bio takvog mišljenja, ali zadnju je rekao Vrhovni sud. A kada smo svojedobno pokušali dokučiti zašto je tako ispalo, zatražili smo presliku prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu, koja nam je uskraćena pa je sve završilo na Ustavnom sudu. I tu stoji.

U vezi bala bilo je i drugih obrata. Ugovor iz 2008. čak je dva puta proglašavan ništetnim na prvom stupnju, a jednom je čak to i potvrđeno, No, Visoki trgovački sud je promijenio stav nakon odluke o reviziji. Naravno, Vrhovnog suda. Tako, na kraju, ispada je oko bala bilo (skoro) sve u redu pa i ugovor iz 2008. Međutim, on se sada ne može provesti jer se međuvremenu svašta dogodilo. Srećom, već ranije je pokrenuta nova nabava za zbrinjavanje, ali cijena je sada osjetno veća.

Dok se čeka odobrenje za zaduženje, odnosno sufinanciranje zbrinjavanja bala pod novim uvjetima, okončana je još jedna, ponovljena velika nabava, ona za dogradnju varaždinskog pročistača. I tu se također svašta događalo pa i privodilo, a tek nedavno je potvrđeno da nije bilo potreba raskidati raniji ugovor i raspisivati novu nabavu koja je donijela novu, veću cijenu. Srećom, za razliku od bala i Trakošćanskog jezera, tu je dodatan novac osiguran pa bi taj posao ipak trebao biti završen.

Označeno u