Referendum, a onda?

| 24.1.2022. u 21:53h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok još ne postoje tehničke i druge pretpostavke da se svi građani elektronskim putem izjasne što misle o nekoj bitnoj odluci ili nečemu drugom važnom, nema boljeg načina da se čuje njihovo mišljenje nego što je izlazak na referendum, koji je temeljni i najviše primjenjivan oblik neposredne demokracije.

Nažalost, prerijetko se u nas raspisuje zbog (pre)zahtjevnih uvjeta, koje bi valjalo mijenjati, ali to nije sputalo vijećnike ivanečkog Gradskog vijeća da jednoglasno donesu odluku o prvom lokalnom referendumu na svom području. No, uspije li, odnosno izađe li više od 50 posto birača i većina bude glasovala kako se očekuje, pitanje je hoće li dovesti i do rješenja ili dodatnog usložnjavanja sve samo ne jednostavne situacije u vezi zbrinjavanja otpada i vodoopskrbe.

Naime, ishod referenduma u koji u Ivancu ne sumnjaju trebalo bi, kako se naglašava, poslati jasnu političku poruku vladajućim strukturama da se ne želi tzv. varaždinski otpad u Jerovcu i pripajanje ivanečkog vodoopskrbnoga poduzeća varaždinskom. Međutim, ne radi se samo o poruci Vladi RH, nego i osnaživanju pozicije gradonačelnika Milorada Batinića i Gradskog vijeća po dva složena pitanja, odnosno teških odluka koje su pred njima: (ne)prihvaćanje tzv. varaždinskog otpada na jerovečkom odlagalištu i (ne)pripajanja Ivkom-voda Varkomu.

Jer, pritisak da se otpad prihvati, a vodovod pripoji, raste gotovo iz dana u dan. U Ministarstvu gospodarstva u tijeku je revizija dokumenta nazvanog Dinamika zatvaranja odlagališta otpada, koja zasada ne propisuje da se u Jerovcu odlaže dio otpada s područja Grada Varaždina i ostalih JLS-ova u sustavu Čistoće, ali teško da će tako i ostati, što znači da će oslabiti pozicije Grada Ivanca na sudovima gdje se nastoji osporiti odluka o obvezi prihvata tuđeg otpada. Što će biti ukoliko Grad Ivanec ne uspije sudskim putem osporiti odluke o obvezi prihvaćanja otpada, a građani se protiv toga masovno izjasne na referendumu? Nove kazne? Prosvjedi? Barikade?

Ništa bolje nije ni po pitanju vodoopskrbe. Naime, odluku o pripajanju Ivkom-voda Varkomu mora do srpnja donijeti Skupština Ivkom-voda, a Grad Ivanec u Skupštini predstavlja gradonačelnik. A on treba suglasnost Gradskog vijeća za odluku o (ne)pripajanju Ivkom voda Varkomu. Što valja očekivati ukoliko će biti protiv pripajanja, koje bi trebalo uslijediti sukladno uredbi Vlade?

U Gradu Ivancu svjesni su da lokalnim referendumom ne mogu mijenjati odluke i uredbeVlade RH, koje nastoje pravno osporiti. Međutim, ako to ne uspiju pravnim putem, itekako računaju na to da će upravo zahvaljujući referendumu Vlada ponovno redefinirati vodoopskrbna područja, odnosno poštedjeti Jerovec. Izgledno? Ili je izglednije novo usložnjavanje, odnosno nove kazne, uskrate pomoći za projekte i sl.?

Označeno u