Razlaz koji obećava

| 2.11.2016. u 10:30h | Objavljeno u Iz moga kuta

Ne dogodi li se preokret u stajalištima čelnika varaždinskog SDP-a i HNS-a i među njihovim članstvom, što kod političara, naravno, uopće nije rijetkost, uskoro će doći do kraja koalicije ovih dviju stranaka. Barem u Varaždinu, ako ne i šire. To je, naime, jedini mogući zaključak koji se nameće nakon izjave predsjednika županijskog HNS-a Predraga Štromara da će narodnjaci imati kandidata za varaždinskoga gradonačelnika iz svoje stranke, kao i nedavne odluke varaždinskog SDP-a da njihov kandidat za tu dužnost bude Alen Kišić, predsjednik GO SDP-a.

Razlaz SDP-a i HNS-a obećava. Naime, njihovim samostalnim izlazom na izbore birači bi imali priliku izbora između više kandidata, što uglavnom nije loše. Dapače. Ponudilo bi im se ne samo više kandidata nego vjerojatno i programa i vizija razvoja grada, upravljanja gradskom imovinom i gradskim poduzećima čije se vodeće pozicije sada dobrim dijelom shvaćaju kao sinekure njihovih članova i njima bliskih osoba… Osim toga, napokon bi se vidjelo tko je tko, odnosno koliko vrijedi HNS, a koliko SDP. Je li Varaždin više crven, kako se često navodi, ili zapravo narančast.

Izgledan razlaz dugogodišnjih koalicijskih partnera već sada djeluje pozitivno jer unosi živost na javnu scenu, i to ponajprije zahvaljujući Kišićevim kritičkim ocjenama prilika u nekim varaždinskim gradskim ustanovama, njegovim viđenjima glavnih varaždinskih problema i rješenjima za neke od njih. Njegove ocjene pokušali su relativizirati neki oporbeni vijećnici, ali ne baš uspješno. Glavni koalicijski partner, međutim, javno šuti, iako se čuje da je začuđen Kišićevim opaskama na rad i stanje pojedinih gradskih ustanova jer su u nadležnosti pročelnice koja je iz SDP-a, dakle njegove stranke, pa bi se uskoro trebalo čuti objašnjenje i za to…

Očigledno, predstoji jedna od zanimljivijih predizbornih kampanja u Varaždinu, ako ne i najzanimljivija, jer bi moglo biti svačega, pogotovo ako se u izbornu utrku uključe neki poznati igrači. Ili ako HDZ ili netko drugi napokon ponudi zanimljivu osobu, ali i ne samo to. Isto tako treba ukazati na ključne gradske probleme i ponuditi moguća rješenja kako bi se Varaždin opet našao na karti prosperitetnijih sredina, a ne samo spominjao u vezi (ne) zbrinjavanja smeća, malverzacija i slično. Naravno, posljednju riječ o tome kamo će krenuti Varaždin, ali i drugi gradovi i mjesta, izreći će građani izabirući put svojih sredina opredjeljenjem za pojedine osobe i njihove programe, odnosno ocjenjujući što (ni)je napravljeno i što bi trebalo. U Varaždinu će taj izbor iduće godine, čini se, biti veći i teži, ali tamo gdje postoji veći rizik, obično je i veća mogućnost za dobitak.