Racionalizacija ili obračun?

M. Grbić Alimanović, I. Kruhoberec | 25.9.2019. u 07:48h | Objavljeno u Iz moga kuta

Iako u Gradu Varaždinu poriču bilo kakav utjecaj na nedavni otkaz uručen Denisu Mladenoviću, gradskom vijećniku i stručnom suradniku u Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina, taj je čin izazvao pozornost ne samo u Varaždinu, već i šire.

Štoviše, javila se dvojba je li posrijedi racionalizacija ili - obračun? Kako i ne bi, kad je mnogima još u sjećanju nemila scena s pretposljedne sjednice Gradskog vijeća kad je Denis Mladenović, vijećnik s liste Ivana Čehoka, glasovao za skidanje s dnevnog reda prijedloga nagodbe o zamjeni zemljišta između Grada i tvrtke T&H Invest, dok su svi ostali iz tog političkog tabora bili za nju. Doduše, neki su to toplo pozdravili jer im je bilo sporno što se takav prijedlog uopće našao na dnevnom redu s obzirom da se predložena nagodba posredno tiče i sudskog spora u kojem su nepravomoćno osuđeni gradonačelnik i gradski vijećnik Davor Patafta...

Nakon toga, prema riječima Mladenovića, od njega se tražilo da svoj vijećnički mandat preda na raspolaganje listi Ivana Čehoka, što je on odbio. Stoga se njegov pad u nemilost zapravo i mogao očekivati, tim više što se dvojilo što i kako radi u Zajednici, a radno mjesto sigurno ne bi ni dobio da se na izborima nije priključio pobjednicima, pogotovo ako se zna da je svojedobno kao član Živog zida prozivao upravo Čehoka s kojim je skoro preko noći postao politički blizak...

No, istina je i da je Čehok još prije ljetne stanke govorio o potrebi racionalizacije troškova u javnim ustanovama i tvrtkama, posebice u području kulture i sporta, ali su iz većine ustanova odgovorali da su zapravo kadrovski potkapacitirani.U Gradu Varaždinu stoga peru ruke od otkaza i izabranog načina racionalizacije troškova u Zajednici sportskih udruga. Ali i ne samo tu. Naime, kako objašnjavaju, Upravni odjel za kulturu, obrazovanje i sport poslao je 23. kolovoza svim gradskim ustanovama - HNK Varaždin, GMV, Gradska knjižnicu i čitaonicu, JU Gradski bazeni, ZSUG i Koncertni ured - dopis u kojem traži izvještaj o provedenim aktivnostima, a vezano na racionalizaciju troškova poslovanja s obzirom da je Grad Varaždin od 2017. do 2019. proveo racionalizaciju poslovanja, pogotovo u području materijalnih troškova i troškova zaposlenika.

Zbog ovog dopisa, koji je slala nadležna pročelnica, nitko nije ostao bez posla. budući da se dopisom tražio izvještaj o provedenim aktivnostima, a ne otkazi. Ako je tako, a jest, zašto su otkazi podijeljeni samo u Zajednici? Ili će kadrovska racionalizacija uslijediti i u drugim gradskim ustanovama? Ako neće, kako sada stvari stoje u javnosti, teško da će se otkaz Mladenoviću moći podvesti (samo) pod racionalizaciju, ma što o tome pričali.

Označeno u