Povjerenstvo! Foto: Pexels/ilustracija

Povjerenstvo!

| 18.12.2023. u 21:03h | Objavljeno u Iz moga kuta

Kakav završetak godine, koju ćemo možda najviše pamtiti po euru i skupoći, ali i izvanrednim događajima!

U Varaždinu je tako potpisan ugovor o sanaciji bala između Grada i tvrtki CE-ZA-R i HIS, čime je napravljen važan korak za rješavanje velikog problema. A taj posao - koji će odlukom Vlade platiti nadležan fond - počet će u vrijeme novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana!

A kraj godine u Hrvatskoj bi se mogao pamtiti (i) po nečem drugom, aferi Mreža i smjeni ministra Davora Filipovića i njegovog savjetnika Jurice Lovrinčevića. Razlog su snimke razgovora Lovrinčevića i Marina Vlahovića, suradnika TV Mreže, koji ih je dostavio Nacionalu. Tjednik u njima vidi ucjenu medija, odnosno Lovrinčevićevo nastojanje da (i) na TV Mreži – kao što je na Novoj - stvori "platformu" za promociju i napade, i to novcem od oglašavanja institucija te uz povrat polovice!

No, niti je tu posrijedi ucjena, niti je to cijela priča. Naime, savjetnik i "novinar", kako to pokazuju snimke, zapravo mirno dogovaraju kako će se (javnim) novcem otvarati teme i afere, a savjetnik je - kako se razotkrilo - slao preko Vlahovića i informacije Mostu o kupovanju "plina za cent"! HDZ-u je to na kraju sjelo kao naručeno.

- Još ćemo svašta čitati o Mostu i Grmoji te njihovom udjelu u aferi. Ovo neće utjecati na HDZ. Tu je bivši savjetnik, koji nije član HDZ-a, dogovara poslove s obilježjima koruptivnih djela i onda traži pola novca, pri čemu govori u množini – mi i nama. Ne znamo tko su to "mi". A onda ta ista osoba šalje podatke Grmoji i Mostu, koji s tim izlaze u javnost. Ovdje se radi o medijsko-koruptivnoj akciji, čiji je cilj bilo loše pisanje o Vladi i premijeru te HDZ-u, gotovo rušenju Vlade, ocijenio je ne bez razloga Habijan.

Nadovezao se predsjednik Vlade, ukazujući da neki u "oporbi žele ovu aferu pripisati HDZ-u, a stranka je meta i žrtva".

- Netko zlorabi poziciju, daje poluinformacije novinaru, on ih daje oporbi, koja ih koristi za napad na mene. Kako to može biti afera HDZ-a?, upitao je Plenković, naglasivši da je "afera umrla jer ju je Habijan potopio". Jasno, HDZ lakše diše kako se odmotava klupko medijskog pogodovanja, propagande i blaćenja poslovnih suradnika i suparnika, ali ono još nije odmotano jer, kako piše Gordan Malić, nije jasno tko što radi.

- Tko je novinar i radi priloge, tko je vlasnik i plaća novinare, tko skuplja lovu, a tko dijeli honorare, od koga se lova sve uzima i kome se sve dijeli... Kakvo je to novinarstvo, pita Malić, dodajući da su stranke samo produžena ruka domaćih i sve manje domaćih oligarhija, koje vode rat oko plina i postizbornih koalicija, a smjena Filipovića osveta je za smjenu Barbarića: glava za glavu, figura za figuru...

Vrijeme je za povjerenstvo u Saboru, ali prije svega treba razbistriti medijsku scenu, očigledno, punu svega i svačega...