Ponovilo se!

| 20.6.2022. u 21:35h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Ipak ne manjka dobrih stvari, koje pobuđuju dobro raspoloženje i optimizam, unatoč sve težim posljedicama nesmiljene ruske agresije na Ukrajinu i zlokobnim porukama njezinog glavnog krivca, koji najavljuje novi, retrogradni svjetski poredak u kojem će biti "jake suverene države i one osuđene da ostanu kolonije bez prava".

Ne pobuđuje optimizam, naravno, jadna priznanja poput onog koje je dao ruskim ministar vanjskih poslova da "Rusija nije potpuno moralno čista", ali je "to što jest i ne sramimo se pokazati tko smo", iako je lijepo od ruskog dužnosnika čuti naznaku svjesnosti odgovornosti za sadašnje neprilike. Isto tako, nažalost, ne pomaže ni istup prvog među katolicima kada veli da je rat u Ukrajini "možda isprovociran", iako je načelno u pravu da industrija naoružanja potiče ratne sukobe.

Neki poseban optimizam ne stvara čak ni to što predvodniku ruske agresije otvoreno upozoravaju oni čiju je vlast spašavao, kao što je kazahstanski premijer, da neće priznati samostalnost okupiranih područja Ukrajine jer se suvremeno međunarodno pravo temelj u Povelji UN-a, odnosno teritorijalnom integritetu država i pravu naroda na samoodređenje, budući da je Putin odmah zaprijetio Kazahstanu da bi mogao biti njegov slijedeći plijen.

U ovim, uistinu izazovnim vremenima, optimizam daju naoko mali, svakodnevni lijepi događaji, kako u osobnom, tako i širem okruženju. Među njima su svakako brojna događanja koja se priređuju u ljetnim danima, počevši od festivala, turnira i tome slično. Naravno, takvim događanjima valja dodati i koncertna događanja jer glazba je "zvonka radost". A da je uistinu tako, zorno je pokazao subotnjih koncert mladih glazbenika iz Ravensburga i Varaždina, polaznika glazbenih škola, čiji je nastup na središnjem varaždinskom trgu izazvao interes publike kakav se rijetko pamti.

Možda zbog kvalitete izvedbe, možda zbog nesvakidašnjeg repertoara i/li nečeg trećeg, Korzom se jedva prolazilo zbog mnogobrojnih posjetitelja koncerta Queen Symphony, a središte grada osjećale su se dobre emocije kao u vrijeme Špancirfesta. Stoga što drugo reći u vezi subotnjeg koncerta nego ponovilo se, a domaćim, mladim glazbenicima zaželjeti da konačno dobe priliku za nastavak školovanja u Varaždinu jer su to zavrijedili kvalitetnom, koja se potvrđuje i u njihovim nastupima diljem europskih i svjetskih pozornica.

Takav se studij, doduše, već najavljuje godinama, štoviše, potpisano je i pismo namjere između Varaždinske županije i Muzičke akademije o otvaranju studija stare glazbe i orgulja, ali ni nakon petnaestak godina od tog potpisa nije se ništa dogodilo, izuzmu li se privatni glazbeni studij koji je pokrenut lani, ali već daje rezultate.

Označeno u