Paradoks

| 2.3.2020. u 21:20h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Da nema zabrinutosti zbog širenja koronavirusa diljem svijeta, nesumnjivo bi na prvom mjestu po tome tko je u nas proteklih dana izazvao najviše brige bili - masoni. Ili bolje reći oni koji se nazivaju masonima, kao što je slučaj sa zagrebačkim liječnikom, čiji su javni istupi nesumnjivo doprinijeli uveseljavanju javnosti, ali i odlasku Dražena Jelenića s mjesta glavnog državnom odvjetnika RH.

Jelenić je razriješen u Hrvatskom saboru na prijedlog Vlade, a prijedlog odluke o razrješenju obrazložio je ministar pravosuđa, ustvrdivši da se zapravo radi o zahtjevu Jelenića koji je istaknuo da njegovo članstvo u “zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje dužnosti”, ali zbog objeda ne može raditi.

Jelenićevom je razrješenju prethodila živa rasprava u Hrvatskom saboru. Dok su pobornici razrješenja govorili o nespojivosti javne dužnosti i članstva u tajnoj organizaciji s nepoznatim članstvom, bilo je i onih koji su ukazivali na slobodu udruživanja u registrirana udruženja, koja već samim time ne mogu biti nezakonita.

Upravo zbog toga, upozoravali su da samo loš rad i zakonom utvrđeni razlozi mogu biti povod za smjenu, dok članstvo u registriranim masonskim organizacijama ne može i ne smije biti, osim ako nadležno tijelo ne utvrdi da takvo članstvo nije spojivo s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika, odnosno suca. A to se nije dogodilo, a niti će se vjerojatno dogoditi...

Ipak, saborski je odbor predložio da se kroz hitni postupak izmjena Zakona o državnom odvjetništvu vrati sigurnosna provjera kandidata za glavnog državnog odvjetnika, kao i da se zakonom uredi pitanje članstva u udrugama i organizacijama kako glavnog državnog odvjetnika, tako i njegovih zamjenika, ali i pravosudnih dužnosnika.

Takva provjera je postojala, no ukinuta je 2012. u vrijeme vlade Zorana Milanovića, današnjeg predsjednika RH, kojem je nakon izbora predbačeno da je zatajio svoje članstvo u Savezu komunista Jugoslavije. Pri tome se ukazuje na dokumente za koje Milanović tvrdi da su “jeftina krivotvorena”. No, kako se ispostavilo, njihovi originali nalaze u Hrvatskom državnom arhivu, čiji djelatnici na upit o njihovoj vjerodostojnosti odgovaraju da su stigli iz - SDP-a!?

Ukoliko bi se utvrdilo da je Milanović uistinu bio u SKJ gotovo da njegovog kraja, ispalo bi da članstvo u totalitarnoj organizaciji i prešućivanje istine nije prepreka za obavljanje najviših dužnosti - što se, uostalom, vidjelo i na njegovim prethodnicima te brojnim drugima - ali je „smrtni grijeh“ biti član masonskih organizacija u kojima su bili, primjerice, Newton i Bach, a u nas Andrija Štampar, Vladimir Prelog, biskup Vrhovec...

Označeno u