Orban zna

| 17.1.2022. u 21:34h | Objavljeno u Iz moga kuta

I u Varaždinskoj je županiji osjetno pao broj stanovnika, no ne susrećemo se samo mi s demografskim izazovima. Vrijedi to i za druge zemlje, među kojima je i Mađarska. No, Viktor Orban uspio je svoju zemlju s posljednjeg mjesta u EU po stopi rađanja (1,25) dovesti u “zlatnu sredinu” (1,49), uz osjetan porast broj brakova, a pad pobačaja i razvoda. A kako?

Prije tri godine Mađarska je predvidjela 4,8 posto bruto domaćeg proizvoda za podršku obiteljima. Tako Mađarska budućim roditeljima daje nenamjenske, beskamatne kredite od oko 30.000 eura. Kredit postaje beskamatan tek kad obitelj dobije prvo dijete, kada dobiju drugo otpisuje se trećina, a nakon trećeg djeteta otpisuje se u potpunosti te se vraća uplaćeno!

Postoji i poseban kredit za stanove. Obitelji, koje se odluče na dva djeteta, mogu pozajmiti 10 milijuna forinti, a u slučaju troje ili više djece - 15 milijuna. I ovaj se kredit može otpisati nakon rođenja trećeg djeteta. I to nije sve. Država umanjuje postojeće hipotekarne kredite, i to za milijun po svakom djetetu, štoviše, kod trećeg djeteta subvencija skače na četiri milijuna, a kod slijedećih potomaka još milijun po djetetu.

Nadalje, majke, koje imaju četvero ili više djece, do kraja života ne trebaju plaćati osobni porez na dohodak. A za najmanje, uz postojećih 50 tisuća mjesta u jaslicama, do ove je godine Orban najavio još 20 tisuća novih. A kako bi pomogli u odgoju male djece, bakama i djedovima je dopušteno da izostanu s posla. Na kraju, obitelji s troje i više djece mogu dobiti poticaje za kupnju automobila.

Dok Mađari ovim mjerama već postižu rezultate, mi tek najavljujemo da će žene dobivati punu plaću tijekom svih mjeseci porodiljinog. Štoviše, čak i u akademskim krugovima relativizira se opravdanost novčanih potpora za roditelje, odnosno djecu.

Naravno, nije sve u ekonomiji, što se vidi u Švicarskoj i najbogatijim azijskim zemljama, koje imaju nisku stopu rađanja. S druge strane, Irska je uspjela u deset godina povećati broj stanovnika za oko 400.000, koliko smo mi izgubili. Dobrim dijelom uspjela je zbog useljivanja. No, jesmo li mi Irska? Sposobni stvoriti snažno gospodarstvo te učinkovito i bolje pravosuđe? I to brzo.

Dok napokon ne stvorimo bolju zemlju iz koje se neće iseljavati, nije li jedno od rješenja upravo pronatalitetna politika? Uostalom, i sam predsjednik Vlade veli da smo s brojem stanovnika sada kao i 1948., ali tada je Hrvatska imala 95.000 beba, a danas ih 35.000. Doduše, veli i da zemlje imaju manji prirodni prirast što su razvijenije pa negativne trendove kompenziraju useljavanjem. Ali zar su nerazvijeni Češka, koja ima stopu rađanja 2,1, ili Izrael sa stopom 3,9?

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Uzlet turizma
  Turizam u Varaždinskoj županiji doživio je lani uzlet kakav je malo tko očekivao. Doduše, nije to još što bi bilo poželjno jer po broju noćenja turista Varaždinska je županija u…
 • Spasitelji i gasitelji
  Mnoge je iznenadio, a još više njih ogorčio, početak rušenja objekata unutar industrijskog kruga Varteksa, što je i razumljivo s obzirom na značenje tvrtke kroz stoljetnu povijest. Tisuće i tisuće…
 • Zašto u Zambiju?
  Uhićenje i pritvaranje u Zambiji četvero hrvatskih parova, od kojih je jedan iz Varaždina, izazvalo je oprečne reakcije i žustre rasprave o raznim aspektima ovog žalosnog slučaja s krajnje neizvjesnim…
 • Adventi oko nas
  Ušli smo u novu godinu, a iza nas je ostao kraj godine uz koji sve više gradova, ali i općina priređuje prigodne, adventske sadržaje, koji se ponegdje protežu sve do…
 • Kome smetamo?
  Iako su bitni novi zakoni i propisi, odnosno njihove izmjene i dopune - među kojima su izmjene i dopune Zakona o radu i mirovinskog zakona, zahvaljujući kojima će umirovljenici moći…