Malo kandidata, još manje ideja

| 7.3.2017. u 10:13h | Objavljeno u Iz moga kuta

Svega je dva i pol mjeseca do lokalnih izbora i odabira tko će iduće četiri godine voditi općine, gradove i županije, koje raspolažu i sa stotinama milijuna kuna, a još nisu poznati ni (svi) kandidati, a kamoli što i kako namjeravaju raditi.

Jednima je teško naći kandidate, drugi pak se teško međusobno dogovaraju, treći ne znaju je li im pametno izaći na izbore ili ne…

Iako je vrijeme njihovog održavanja utvrđeno i zakonski, izbori kao da su zatekli i poziciju i opoziciju. Usprkos tome, HDZ Varaždinske županije napokon je odabrao kandidata za župana.

Nakon što su se neki povukli, a drugi previše tražili, odlučeno je da to bude energičan i od afera čisti Alen Runac, tim više što nije imao zahtjeve da kasnije, primjerice, bude državni tajnik ili tome slično, već se hrabro i otvoreno krenuo okušati u političkoj areni, kao što se nekada u sportskoj, i to s vrhunskim rezultatima.

No, politika je nešto drugo pa će na ovom terenu biti potrebno ne samo volja i terenski rad, nego i struč- na, a prije svega stranačka pomoć i sloge, čega baš i nije bili u HDZ-u, pa nije čudo što je zbog toga Predrag Štromar favorit. Izborni su favoriti, nesumnjivo, i gradonačelnici Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca, a možda i Lepoglave i Varaždinski Toplica, iako je to nezahvalno već sada reći s obzirom da im još nisu poznati (svi) protukandidati, tako da preokret moguć.

Usprkos tome, bilo bi pravo čudo da izbore izgube Dubravko Bilić (SDP) i Milorad Batinić (HNS), premda su se njihove stranke razišle i u Ludbrega i u Ivancu, i to oko istog pitanja: kome (ne) pripada zamjenik gradonačelnika.

Ništa novo: mala bara, puno krokodila, odnosno premalo mjesta za sve željne vlasti. Dok su se SDP i HNS razišli u sredinama koje su vidno napredovale, čvrsto se drže skupa u Varaždinu koji nazaduje.

Ili barem tapka na mjestu. Posljedica je to, s jedne strane, kadrovske krize stranaka izazvane nizom pogrešnih odluka, zbog čega je objema strankama bilo teš- ko naći kandidata za gradonačelnika (za zamjenike još i teže), pa se posegnulo za „vanjskim“ rješenjem. Koalicija SDP-a i HNS-a u Varaždinu, s druge strane, posljedica je i snage te jačanja varaždinskog HDZ-a te svježine koju je unio njegov predsjednik Damir Habijan, ali i iskustva Natalije Martinčevića te ponajviše bojazni od bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka, iako je teško očekivati njegovu kandidaturu s obzirom na njegovu sadašnju poziciju, a još više na ono što bi se moglo dogoditi…

Iako je kandidata u Varaždinu iz dan u dan sve više, ono što se od njih čuje uglavnom nije ohrabrujuće, pa se otvara pitanje što se na kraju (moći) izabrati, a neki zbog toga već provode ankete o tzv. poduzetničkoj listi....