Lepoglava za primjer

| 14.3.2017. u 10:37h | Objavljeno u Iz moga kuta

Centar za istraživanje i razvoj automobilske industrije, Centar za istraživanje materijala, Centar za inovacije u hrani...

To su tek neki od 34 projekata koji pri Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta konkuriraju za bespovratna sredstava za podršku razvoju centara kompetencija.

Nažalost, svega jedan projekt iz Varaždinske županije našao se na ovoj listi koja “raspolaže” sa 105 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fond.

Riječ je o projektu tehnološkog centra drvne industrije koji zadovoljava kriterije za prijavu na ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga. Dakle, ukoliko se dobro napravi preostala dokumentacija, gotovo je sigurno da će se bespovratno stići možda i 80 milijuna kuna za tehnološki centar drvne industrije koji bi se trebao gaditi u Lepoglavi.

Dogodi li se to, bit će to nesumnjivo veliki uspjeh za grad koji ima nešto više od četiri tisuće stanovnika, odnosno s naseljima dvostruko više, grad u kojem je drvna industrija gotovo zamrla, a visokoškolskih institucija danas nema, iako je davno u tome prednjačio...

U Varaždinu, koji ima deset puta više stanovnika od Lepoglave, djeluju dva sveučilišta, a niz je jakih, značajnih poduzeća. Uz to, varaždinska gradska uprava gotovo je desetak puta brojnija od lepoglavske, a grad je (su)vlasnik i dvije posebne institucije koje se bave EU projektima i tehnološkim razvojem.

U Lepoglavi, međutim, postoji samo ured. Usprkos svemu tome, niti jedan projekt iz Varaždina nije se našao među 34 projekta na spomenutoj listi Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta. Zašto može Lepoglava, a ni i Varaždin? Čini se da u Varaždinu nema ideja i vizije, a prije svega dobre volje, hrabrosti i znanja.

Jer, kad se i pojavi neka zamisao, kao što je ona o novom Tehnološkom parku Varaždin - Centru kompetencije obnovljivih izvora energije, (ne)odgovorni političari sve čine da ne dođe do realizacije.

Umjesto da “zasuču rukave” i pomognu u ostvarenju vrijednog projekta, opstruiraju sav uloženi trud, iako je već dao i opipljive rezultate - 15 milijuna kuna bespovratnog novca za projektnu dokumentaciju i doprinose.

Usprkos tome, govori se o megalomanskom projektu, Potemkinovim selima i tome slično. Danas, kada primjer Lepoglave rječito govori da se može ako se uistinu hoće dobro sredini u kojoj živiš, varaždinski destruktivci trebali bi se pokriti ušima.

Međutim, ništa od toga. Štoviše, neki od najodgovrnijih za to što je zastao projekt TPV 2 opet se spremaju za izbornu utakmicu. Opet bi na vlast pa će biti zanimljivo kako će ih na izborima honorirati građani Varaždina koji se i zbog njih sada moraju zadovoljiti novim trim stazama jer su upitni čak i novi dječji vrtići....