Korupcija je ok, gola koža nije!?

| 25.7.2017. u 09:37h | Objavljeno u Iz moga kuta

Sudeći po vijestima koje smo ovih dana čitali i gledali, moglo bi se nam se učiniti kako su hrvatski političari mjerilo i primjer ćudoređa u društvu, a jedina crna ovca u nevinom političkom stadu je Damir Habijan, predsjednik varaždinskog gradskog HDZ-a i Gradskog vijeća.

Zašto?

Zato što je na društvenoj mreži, točnije privatnom profilu na Instagramu, objavio svoju fotografiju u - kupaćim gaćama! Ovaj nezapamćeni “skandal” završio je u središnjoj informativnoj emisiji RTL-a u kojoj je na temelju Habijanovog fizičkog izgleda insinuirano tko bi mogao ili htio s njim spavati!?

To je pak učinio voditelj koji je proglašen novinarom godine po izboru članova HND-a. I iako je spomenuti poznat i priznat upravo po svojim često brutalno ironičnim i domišljatim komentarima, neki su otišli i dalje osvrćući se na fotografiju Habijana.

Tako pišu čak i da je osramotio Varaždin i Varaždince objavom svog isklesanog tijela te da je uvrijedio instituciju kojom predsjeda. Naravno, postoji niz argumenata koji bi se mogli podastrijeti zašto osoba koja ima visoku političku funkciju mora u javnosti držati do nekakvog reda, ali budimo realni: ne živimo baš u društvu u kojem osobe na visokim javnim funkcijama mogu biti mjerilo ili primjer moralnih vertikala, poštenja i tome slično.

Osim toga, u poplavi golotinje kojom smo obasipani, zar jedna fotografija s ljetovanja može uistinu toliko skandalozna? Zar smo se počeli vraćati stotinama godina unatrag, negdje u „mračni“ srednji vijek kada su moćne institucije nemilosrdno kažnjavale slične ispade? Hajdemo Damira Habijana samo usporediti s nekim vodećim političkim moćnicima u našem kraju, aktualnima i manje aktualnima.

U usporedbi s njima, Habijan nema nikakve korupcijske afere niti skandale, muljanja s poduzećima i milijunima, iza sebe nema osudu zbog izazivanje prometne nesreće s poginulim osobama, a nije uhvaćen ni kako vozi pijan. I što je najbolje (ili možda najgore?), Habijan iza sebe nema niti jednu optužnicu za “muljanje” s javnim novcem!

To je, mora se priznati, za naše prilike neuobičajeno, pa stoga i poprilično skandalozno u odnosu na sve što imamo na političkoj sceni.

Dakle, želi li Habijan prestati izazivati nove skandale, morao bi se uskoro skockati i, umjesto da vježba u teretani i brine o sebi, svojoj liniji i svojem zdravlju, malo početi brinuti o debljini svojih bankovnih računa, interesima svog okruženja...

Jer, to je nešto na što se u javnosti očito ne gleda s toliko osude i prijekora. Korupcija je ipak neki društveno-prihvaćeni oblik ponašanja u hrvatskom javnopolitičkom životu.

Gola koža nije.