Kome to treba Napulj?

| 21.6.2021. u 21:28h | Objavljeno u Iz moga kuta

Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Varaždin je odgovoran za gospodarenje komunalnim otpadom na svom području putem davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a prikupljeni miješani komunalni otpad davatelj javne usluge mora odložiti na odlagalište, koje udovoljava propisanim uvjetima.

Poručili su nam to prošli tjedan iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koje se često spominje kao spasonosno rješenje za pronalaženje odlagališta za zbrinjavanje otpada iz Varaždina, Va-raždinskih Toplica i još 12 općina. A koliko potonje ima osnova, još bolje možda govori navod iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da ono “ne određuje davatelju javne usluge na koje odlagalište i pod kojim ugovornim uvjetima će predavati miješani komunalni otpad”.

Dakle, želi li se na ulicama skoro polovice županije izbjeći prepune kante i kontejneri za otpad, očigledno je da će prikladno odlagalište trebati naći u prvom redu Čistoća, a zatim i gradovi te općine. A ima li takvih odlagališta sa slobodnim kapacitetima? Podaci o kapacitetima za sva odlagališta na području RH navedeni su u dokumentu “Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH”, koji je sastavni dio Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta. Dokument je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva.

Dakle, uopće nije nikakav problem naći odlagališta i njihove (slobodne) kapacitete, odnosno do kada će prihvaćati otpad. Druga je stvar dogovoriti prihvat. To, očigledno, do sada odgovornima nije polazilo za rukom. Ako se ni sada ne uspije dogovoriti odlaganje na novom odlagalištu, onda je jedino rješenje komunalni otpad zbrinjavati u MBO postrojenju u Brezju, izuzev ako još neki prijedlog ne da Saubermacher ili slično poduzeće.

A želi li se izbjeći napuljski scenarij, trebat će razgovarati sa svima i onda izabrati optimalno rješenje. Neovisno kako se riješiti ova krizna situacija pa čak i da novo rješenje ne bude skuplje, nužno je utvrditi zašto je do nje uopće došlo, odnosno tko je odgovoran. Ne samo zato da se ukaže na odgovorne – oko čega, naravno, postoje oprečne tvrdnje sadašnje i bivše gradske vlasti - nego prije svega zbog toga da se ovakve stvari više ne ponavljaju.

Jednostavno, sramota je da je već desetljećima u Varaždinu jedan od glavnih problema zbrinjavanje komunalnog otpada, iako, kako upozorava Vjeran Strahonja, član NO Čistoće i savjetnik gradonačelnika, on nije jedini grad ili općina bez vlastitog aktivnog odlagališta, ali zato se tu diže tlak građanima, javljaju sumnje u kriminal i pogodovanja... Pa dokle će još tako? Kome to treba Napulj?

Označeno u