Katastrofa

| 10.8.2020. u 21:57h | Objavljeno u Iz moga kuta

Bit će to prava, društvena, a posebice pravosudna katastrofa, ako se pokaže točnim to što je za Varaždinske vijesti izjavio Davor Patafta, vijećnik i potpredsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća te suoptuženik i nepravomoćni osuđenik u kaznenom postupku protiv varaždinskoga gradonačelnika Ivana Čehoka i dr.

Zamoljen za osvrt na navode iz priopćenja udruge Varaždin bez smeća - koje je, usput rečeno, iznijelo grubu neistinu, a vjerojatnije i laž, navodeći da su spomenuti nepravomoćno osuđeni zbog sklapanja ugovora za zemljište u Ulici V. Novaka - Patafta je ustvrdio da će jedini kazneni postupak protiv njega „biti gotov tek za pet do deset godina” i da će „svi sudovi reći da su ispravni svi bitni ugovori“, koje je potpisao prije deset godina kao poduzetnik, a „već sama činjenica da sud ne može brzo utvrditi nikakvu neispravnost“ njegovih radnji prije deset godina kao poduzetnika, nego „treba 20 godina da zaključi ispravnost, ukazuje da je sve u redu“ jer „kada nešto nije ispravno, tada je sud gotov za tri-četiri godine maksimalno, a ne 20 godina“.

Nedvojbeno je svaka godina čekanja na sudski pravorijek muka i za okrivljene i za društvo, a osobito ako se deset i više godina čeka na pravomoćnu presudu. To posebice vrijedi kada su okrivljeni - pa i nepravomoćno osuđeni - usporedno aktivni na političkoj i društvenoj sceni. Slučaj je to i u Varaždinu, koji zbog toga razdiru sumnje kada treba i ne treba, tako da se resursi troše za što treba i ne treba.

A što da se radi kada visoki sudovi sude takvom brzinom kao da vrijeme ne postoji, pogotovo u slučajevima u kojima bi vrijeme itekako trebali imati na umu, kao što ja varaždinski? U takvim okolnostima, dogovor oko sudskih sporova čini se pragmatičnim rješenjem da bi se konačno prestali baviti (pra)starim problemima, a usredotočili na nove izazove (naravno, financijski okvir nije tu nebitan - dapače). Jer, vrijeme ide, prilike za poslove ne čekaju i valja ih iskoristiti kad se pružaju.

A kako se to radi, zorno je prošli tjedan pokazala Općina Donja Voća sa svojim partnerima. Naime, načelnik Kruno Jurgec u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisao je ugovor o dodjeli 64,5 milijuna kuna za projekt "Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“. Koliko je to uspjeh ne govori samo spomenuti, bespovratni iznos, nego i činjenica da je osim Općini Donja Voća novac dodijeljen još samo Općini Sukošan, ali 35 milijuna kuna, kao i Solinu, Ivanić Gradu, Kaštelima i Gospiću, od kojih je samo potonji uspio dobiti više novca.

A na pozivni natječaj stiglo je više od dvadeset prijava, među kojima i pojedinih županija i gradova, kao što su Dubrovnik, Poreč, Rovinj... Kraj svih njih, prošla je Općina Donja Voća. Zahvaljujući tom uspjehu, otvorit će se mogućnosti o kojima drugi samo sanjaju. Ili pričaju. I tako već godinama...

Označeno u