Kandidati, gdje ste?

| 18.1.2021. u 21:44h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Stotinjak je dana do izbora, a ne zna se tko će biti kandidati za načelnike i gradonačelnike. Kao da se bira nešto nevažno, a ne oni koji upravljaju desecima pa i stotinama milijuna kuna, i to naših, ali i budućih generacija koje već zadužuju, pravdajući to svakojakim razlozima.

U Varaždinskoj županiji najzanimljivije je opet u Varaždinu. Svog kandidata za gradonačelnika predstavio je samo SDP, a sudjelovanje u toj izbornoj utakmici najavila je sada i savjetnica župana pa se čini da su prelomili i Reformisti, iako se stranka ne spominje uz ime ove kandidatkinje. Svi ostali još razmišljaju. HDZ će odluku donijeti do kraja mjeseca jer još traže kandidata unutar redova svoje gradske organizacije. No, kako to baš nije lako, nije isključeno da kandidat bude i netko tko nije toliko poznat kao član HDZ-a, primjerice, svježe umirovljeni policijski službenik.

Od onih koji su u već zastupljeni u Gradskom vijeću, tu je i Liga za Varaždin. No, uzme li se u obzir broj vijećnika, teško da će dati kandidata koji može računati na pobjedu. Štoviše, iako birači ne mare za optužnice pa bile one čak vezane za pogodovanja i javni novac, ipak je sada veliko pitanje hoće li uopće imati kandidate za vijećnike jer se kazneni postupak protiv njihovog najistaknutijeg člana, nepravomoćno već osuđenog potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Pataftu, napokon privodi kraju.

Sjednicu u tom kaznenom postupku Vrhovni je sud zakazao za kraj ožujka, a kakva će biti konačna presuda moglo bi se znati koji tjedan kasnije pa je teško za vjerovati da će se u takvim okolnostima netko upustiti u izbornu utrku ispred te liste. Ili dobiti glas. Međutim, ni to ne treba potpuno isključiti, pogotovo ako kazneni postupak završi neočekivano (i) brzo.

Iako je najzastupljenija u Gradskom vijeću, isto ovo vrijedi i za listu Glas za Varaždin jer je riječ zapravo o vijećnicima s nezavisne liste Ivana Čehoka. A on je prvooptuženi u istom postupku. To mu, doduše, uopće nije bila prepreka za kandidaturu na izborima 2017., štoviše pobjedu. U međuvremenu je, međutim, nepravomoćno osuđen za djela tijekom ranijeg mandata gradonačelnika. Kako se sudski epilog očekuje upravo pred izbore, već bi bila pravo čudo njegova kandidatura i njegova lista, a o pobjedi da se i ne govori.

A koliko je bitno tko je na javnoj funkciji čak i u sređenijim zemljama, zorno su pokazala nedavna nemila zbivanja u Washingtonu. No, najbolji pokazatelj važnosti odabira pravih ljudi za bina mjesta ipak su doma. A oni govore da smo tu debelo podbacili. Hrvatska je na početku tranzicije bila najrazvijenija zemlja, nakon Slovenije, a nakon skoro tri desetljeća samostalnosti danas je gotovo na začelju pa njezini stanovnici i dalje prečesto traže negdje drugdje bolji život, umjesto da bolje - odabiru.

Označeno u