Kakav tjedan!

| 30.10.2023. u 21:15h | Objavljeno u Iz moga kuta

Dok strepimo zbog sukoba na Bliskom istoku, a ni ratu u Ukrajini se, nažalost, isto tako ne vidi kraj, zahvaljujući početku rada najvećeg i najmodernijeg podatkovnog centra u nas i šire, DC North - ali ne i samo zato - Varaždin je prošli tjedan, nakon dugo vremena, bio mjesto uistinu dobrih vijesti, dok je domaći medijski prostor - opet, nažalost - bio preplavljen lošim i bizarnim događajima, svakojakim natjecanjima te tome slično.

- Moram vam priznati: ovo mi je najbolji početak tjedna otkada sam postao ministar - ustvrdio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade RH, pozdravljajući okupljene na svečanom otvorenju DC North.

Svečani početak rada ovog podatkovnog centra u Brezju nešto je, dakle, što i ministar gospodarstva priznaje uspjehom. A kako i ne bi, kad se radi o jedinom takvom centru izvan Zagreba i bliže okolice, koji je još k tome i trenutno najveći u nas te s najvišom razinom sigurnosti. I to nije sve.

Kapaciteti su mu, kako se čulo, već popunjeni! Stoga je, nakon ovog ulaganja, koje će prijeći 20 milijuna eura, najavljena gradnja novog, još većeg podatkovnog centra, DC Hive, vrijednog oko 50 milijuna eura!?

A odakle to sve? Rezultat je to rada naših, mladih ljudi okupljenih oko vizije koju je Matija Grabar, predsjednik uprave Cratisa - tvrtke koja je većinski vlasnik DC North - prvi put javno predstavio baš u Varaždinskih vijestima prije nepune tri godine. Tada je nemali broj bio onih koji su s nevjericom čitali o tome da će Varaždin biti na "globalnoj digitalnoj mapi", ne znajući ne samo kvalitete onog mladog poduzetnika, već i njegovih bližnjih, primjerice, djeda Ivana Grabara, jednog od najzaslužnijih za osnivanje Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, odnosno za to što je Viša ekonomska škola prerasla u Fakulteta organizacije i informatike...

Kamo li sreće da je više takvih, kao i onih koji ih podupiru. Jer, bilo je i prije ambicioznih u Varaždinu, koji su mogli preobraziti grad i regiju, poput onih koji su u PEL-u bili pokrenuli proizvodnju domaćih računala ili osmislili projekt novog tehnološkog parka u Brezju, ali ne da nije bilo podrške za to, već su se ti smjeli iskoraci potkopavali...

Otvorenje DC North iskorak je koji se u Varaždinu dugo čekao, ali nije jedini. Naime, ministar Filipović prošli je tjedan najavio i da će Vlada RH konačno dati zeleno svjetlo za početak zbrinjavanja bala, koje tu leže već skoro dva desetljeća i prijete zdravlju te koče razvoj. A nemali trošak onog što su zakuhali lokalni "majstori", platit će u potpunosti država, sukladno natječaju koji je provela varaždinska gradska vlast iz SDP-a! Plenković nije, vele neki, promijenilo HDZ, već je stranka njega. Možda. No, kad je Varaždin u pitanju, HDZ je - nakon što se oslobodio pritiska u Županijskoj skupštini - pred velikim iskorakom, koji su trebali napraviti drugi, ali nisu znali ili htjeli.