Izborne (ne)prilike

| 13.3.2023. u 21:36h | Objavljeno u Iz moga kuta

U vrijeme između isteka starih i donošenja novih mjera radi ublažavanja gospodarskih (ne)prilika, što će teško proći bez rasterećenja rada, konačno je Vlada RH odredila dan izvanrednih izbora za varaždinsko Gradsko vijeće, kao i još nekih sredina koje nisu uspjele donijeti svoje proračune do kraja prošle godine, odnosno odluke kojim bi riješile privremeno financiranje tijekom prva tri mjeseca te tako stvoriti dodatnu priliku za dogovor o ključnom financijskom dokumentu lokalne samouprave.

Kroz mjesec dana, 16. travnja, građani sredina bez proračuna imat će priliku odabrati vijećnike koji bi trebali s gradonačelnicima dogovoriti projekcije prihoda i rashoda te time stvoriti pretpostavku za normalan rad. Izvanredni su izbori, dakle, prilika koju bi trebalo iskoristiti ukoliko se želi iskorak svoje sredine. No, neće biračima biti lako, barem ne u Varaždinu.

Gotovo svi glavni akteri imaju se sa čime pohvaliti, ali i poteze ili stavove koje bolje da nemaju. Naravno, neki imaju više prvog, a manje drugog, a neki obrnuto.

Uz hvatanje u koštac s balama, vladajućima je možda najveće postignuće otvaranje isplata iz gradskog proračuna za javnost. S time se, doduše, krenulo i ranije, ali na način koji je bio teško dokučiv. Sada je neusporedivo lakše vidjeti tko je i koliko te za što dobio javnog novca, čime se jako suzio prostor za isplate mimo znanja građana.

Uz to, bilo je i opipljivih projekata, ali za neke su prilike i propuštene. Međutim, za godinu i pol od redovnih izbora teško da se moglo više, pogotovo kada se dosta energije trošilo za rješavanje višegodišnje sramote, baliranog otpada u Brezju.

Štoviše, ne samo da se s time uhvatilo u koštac, već se našlo i rješenje, ali ono nije svima leglo. Čak ni u redovima krhke većine koju su, uz SDP i Reformiste, činili i članovi platforme Budimo grad. Koja se raskolila na pitanju bala, ali još više postupaka u kojima se vidjelo da se neki od njih ne ponašaju bitno drukčije od onih koje prozivaju kada su u pitanju osobni interesi. I upravo to je dovelo do izvanrednih izbora, ma što pričali.

Zato će se oko rješenja za bale opet, nažalost, lomiti koplja. HDZ, međutim, ne otkriva što nudi kako rješenje umjesto aktualnog, već ukazuje na propuštene prilike, kao što je primjereni projekt za Aquacity. Nasuprot tome, nezavisna lista Ivana Čehoka čvrsto i dalje stoji iza integralne nagodbe, kao da ju je druga strana htjela potpisati. O tome ne govori, kao ni o spornim potezima, kao što je odustajanje od imovinskog zahtjeva iz jednog od postupaka protiv bivšega gradonačelnika, iako često istupa i proziva...

A gdje su tek ostali akteri na političkoj sceni! Kako bilo, ne uspije li u svemu ovome birači razaznati tko je tko te ne stvori li se stabilna većina, travanjski izbori neće biti zadnji. A to bi Varaždin preskupo koštalo.

Označeno u