Idioti?

| 10.2.2020. u 22:36h | Objavljeno u Iz moga kuta

Zbog javnog, kako naglašavaju čelnici Grada Varaždina, gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, ali zacijelo i parcijalnih interesa - što stranačkih, što osobnih - krenulo se u objedinjeno, odnosno tzv. integralno rješavanje svih sporova koji opterećuju Grad Varaždin jer, očigledno, više se ne misli čekati na odluke visokih sudova.

To nije uobičajeno, ali je razumljivo jer zakašnjele presude postaju ne samo gotovo potpuno društveno irelevantne, nego čak i javno nedostupne. Nakon mjeseci pregovaranja oko nagodbi u vezi sporova u kojima je Grad Varaždin tužitelj ili tuženik, a uz njega stranke u postupcima su i T&H Invest te C.I.O.S. - sada u javnost izlaze prve informacije oko toga što je predmet pregovora i kakav je njihov mogući ishod, odnosno cijena.

Tako doznajemo da slijedi dogovor oko bala i petnaestak sudskih sporova, čija je ukupna glavnica veća od 300 milijuna kuna, a dodaju li se kamate, njihova vrijednost prelazi 500 milijuna kuna! Ogroman iznos, ali više brine to što Habijan veli da je toliki novac zapravo potencijalna šteta za gradski proračun, što znači da kao pravnik (više) ne vidi nikakvu šansu da Grad Varaždin dobije ijednu parnicu u tijeku, uključujući čak i one u vezi poslova zbog kojih su njihovi akteri nepravomoćno osuđeni, kao što je zamjena zemljišta u Jalkovcu i Brezju ili kupoprodaje nekretnina na Banfici!?

Zašto bi Grad mogao izgubiti sve parnice, odnosno zašto sada i on misli da nema smisla čekati na ishod nijednog postupaka, već ih treba riješiti nagodbama - za koje je tvrdio da mogu utjecati na kaznene postupke - Habijan nam nije stigao objasniti, već nam je poručio da pogledamo njegov nastup na VTV-u. Pogledali smo, ali puno toga je ostalo u zraku, odnosno nedorečeno, a što bi trebalo razjasniti prije konačne odluke.

Primjerice, koliko bi Grad Varaždin trebao točno platiti temeljem nagodbi i od kuda za to novac, odnosno desetak posto od vrijednosti sporova? Nadalje, ako se municipalne obveznice neće izdavati za bala jer one nisu investicija, za što će se onda? Za plaćanje zemljišta na Banfici, poslu zbog kojeg su njihovi akteri osuđeni, doduše, nepravomoćno?

Od svega, međutim, možda najviše čudi to što je na upit o sudbini nekad prikupljenih 60-70 milijuna kuna za otpad Habijan kratko odgovorio da se mora "uputiti na drugu adresu". Koju? Bivše vlasti, uprave Varkoma ili... Ako je toliki novac uistinu prikupljen, a makar i dijelom nenamjenski utrošen, onda se zna što treba odgovorna osoba činiti: prijaviti nadležnim, kad oni to sami ne procesuiraju, već se zdušno bave trivijalnostima...

Nije valjda da se opet sve namiriti, bez da se prije sve dobro razjasni. Zar se uistinu misli da su svi drugi toliki idioti?

Označeno u