Glave skupa!

| 15.5.2018. u 12:30h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Turizam, koji u Varaždinskoj županiji donosi manje rezultate nego južnim i sjevernim susjedima, postao je još jedan razlog prijepora na lokalnoj političkoj pozornici. Nakon bala, MBO-a, (ne)rada na EU projektima, energetske obnove... počelo se (pre)žustro propitivati zašto Varaždinska županija zadnjih desetak godina ima manje gostiju, odnosno noćenja u odnosu Međimurje i osobito Zagorje.

S razlogom, jer susjedi nemaju ni biser kao što je Trakošćan, ni najstarije toplice u ovim dijelu Europe, ni povijesna središta koja su bila glavni gradovi ... No, imaju nove smještajne kapacitete, koje još i povećavaju, i to ne samo zahvaljujući domaćem kapitalu - koji je nedavno izgradio novi hotel u Čakovcu - nego i stranom, i to čak iz Rusije i Kine!

Dok stranci kod susjeda ulažu u turizam, kod nas se njihov ulaganja najavljuju. I tako godinama. Uzalud, nažalost, iako je čak u Münchenu bio otvoren ured za privlačenje ulagača?!

Međutim, kao što sugeriraju podaci o smještajnim kapacitetima, nije problem samo u broju postelja, nego (i) njihovoj kvaliteti, odnosno sadržaju koji se (ne) nudi ili kako se (ne)nudi. Shvaćaju to itekako susjedi, pa potpomažu sve što potiče posjete, uključujući festivali koji su održava na - livadi!

Nije turizam, nažalost, jedino područje čije rezultate valja propitivati i ozbiljno se primiti posla. Zaostajanja su i na nekim drugim područjima.

Tako su slabašna javna ulaganja radi pomoći gospodarstvu, prvenstveno u potporne znanstveno-istraživačke institucije. Dok je Međimurje upravo ovih dana uspjelo dobiti više od 30 milijuna kuna za svoj prvi centar takve vrste, koji bi trebao pomoći sve jačoj međimurskoj metalskoj branši, takvo što, nažalost, nije na vidiku u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, iako se sličan projekt gura za drvnu industriju u Lepoglavi, a za obnovljive izvore energije trebao je biti u Varaždinu.

No, potonji je neslavno završio, navodno zbog prevelikih ambicija i vođenja, iako je na međimurskoj Metalskoj jezgri radilo upravo kadar koji je pokušavao u Brezju napraviti novi Tehnološki park s istraživačkim laboratorijama i opremom.

Dok se varaždinski političari svađaju zbog svega i svačega, što uključuje čak i glazbeni (ne)ukus, drugi šute, međusobno se ne napadaju i rade. Stvaraju uvjete za poduzetnike, pa ukidaju lokalne namete, kao u Bjelovaru, uvod e-poslovanje... Stoga ne čudi da je nekima tu pun kufer pa odlaze.

Dovoljno je pogledati prazne prostor u gradskom središtu. Želi li se to zaustaviti, trebalo priječi preko novih i starih razmirica, sada kad i USKOK odustje... I početi ozbiljno raditi. Glave skupa, ali u javnom, a ne samo u partikularnom interesu.