Država ili tvrtka za noćni prijevoz

| 27.10.2015. u 17:41h | Objavljeno u Iz moga kuta

Mučne slike iz Slovenije i Austrije na kojima izbjeglice i imigranti gaze prijeko rijeke te zapinju u blatu s promrzlom djecom u rukama… bile su potrebne da se vidi koliko je Hrvatska – od Vlade, policije i ostalih - humana i organizirana ... Ljubljana je na teren poslala i vojsku, no ni to nije dovoljno pa zaziva pomoć drugih u čuvanju granice, ali i u opremi ... Izbjeglički kolaps u Sloveniji, koji prijeti da se pretvori u kao i anarhiju, zorna je slika onoga što bi se dogodilo u Hrvatskoj da smo slijedili naputke predsjednice i lidera oporbe o zatvaranju zelene granice, slanju vojske na granicu ... Koliko je superiorna tim prijedlozima bila strategija Vlade o koridoru tj njihovom prihvatu i slanju…Da smo prihvatili strategiju slanja vojske na granicu, urednog registriranja migranata i poštivanja Dublina, danas bismo imali više od 200 tisuća migranata…

Ovakve i slične nebuloze mogle su se tijekom proteklog tjedna čitati u vodećim hrvatskim medijima. No, znakovito, niti riječi nije napisano ili izgovoreno o tome da MUP smišljeno i organizirano doprema do „mekih“ dijelova hrvatsko-slovenske granice u Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji (zašto ne i u Krapinskoj-zagorskoj?). To se, naravno, prešućivalo.

No, na našu sramotu, vladajući političari nisu stali samo na organiziranju ilegalnih prelazaka. Umjesto da se zbog noćnih ilegalnih rabota pokriju ušima, uzeli su si slobodu prozivati i ismijavati Slovence, kao što su prije Srbe, Mađare… U toj kratkovidoj politici, kao što se vidi i iz gornjih redaka, pridružili su im se i mediji pristranosti zbog skorih izbora. Ili možda uopće nisu u stanju vidjeti da nas službena, naivna i kratkovidna politika Hrvatske o otvorenosti zelene i službene granice za sve i svakoga ne vodi nikuda, baš kao i da su pretakanja i noćna uvaljivanja migranata susjedima sve prije nego humanizam i ponašanje primjereno članici EU?


Ma što bili po srijedi, na nedjeljnom Junckerovom okupljanju jasno je rečeno da se lideri obvezuju da neće olakšavati kretanje izbjeglica i migranata do granica druge države bez pristanka te druge države, odnosno da politika prebacivanja izbjeglica u valovima na susjednu državu nije prihvatljiva! Pametnom bi bilo dosta i počeo bi drugačije promišljati migracijsku politiku koja bi pokazala da smo uistinu država koja skrbi za svoje granice, a ne neka prijevoznička korporacija. Uostalom u zaštiti i zatvaranju svojih granica Mađarska više nije jedina jer o tome gotovo svi sad govore. Međutim, nismo mi te sreće. Predsjednik Vlade Milanović opet prkosi cijeloj EU, a kao opravdanje za svoje transportne aktivnosti spominje Srbiju, Makedoniju i Tursku, koje nisu članice, kao i Grčku koja je slučaj za sebe. A trebao bi obuzdati svoju taštinu i ugledati se na slovenskog premjera koji od EU traži financijsku, materijalnu i policijsku pomoć za bolje čuvanje granica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.