Čemu se čuditi

| 28.3.2022. u 21:10h | Objavljeno u Iz moga kuta

Nevjericu, blago rečeno, izazvao je u dijelu javnosti oslobađajući dio presude za zlouporabu položaja, koju je vijeće varaždinskoga Županijskog suda izreklo Mladenu Jozinoviću, bivšem direktoru Piškornice i tvrtke kćeri Piškornica – sanacijsko odlagalište. Nekima ne ide u glavu kako to da “uhljeb stoljeća” nije kriv za to što je kao direktor potonje tvrtke sebi i supruzi isplatio 1,4 milijuna kuna, a osuđen je samo za krivotvorenje diplome?

Za čuđenje u slučaju Jozinovića, međutim, nema razloga. Ovakav ishod postupka je očekivan s obzirom na ono što je utvrđeno. Naime, sud u Varaždinu, kao i prije toga Osijeku, ukazao je da u zakonu ne postoji propisana obveza prema kojoj bi direktor jednog poduzeća trebao odobrenje za isplate od strane tijela drugog poduzeća. Postoji, doduše, mogućnost nadzora tvrtke kćeri od strane osnivača, ali tu mogućnost Piškornica d.o.o. nije iskoristila.

Zašto, kad je Jozinović, uz to što je bio direktor Piškornice, istovremeno bio i skupština i direktor njezine tvrtke kćeri Piškornica – SO? To je pitanje na koje bi odgovor trebali aktualni i bivši župani četiriju županija, kao i načelnik Koprivničkog Ivanca, koji su činili skupštinu Piškornice, osnivača Piškornice SO, čiji su novci otišli Jozinoviću na ime bonusa i naknade za vođenje tog poduzeća.

Ali to nije jedino ni glavno pitanje koje bi trebali odgovoriti župani, posebice Darko Koren i Željko Kolar. Koren bi, naime, trebao objasniti kako to da je uoči spomenutih isplata 2015. govorio da “mi nemamo protiv nagrade ništa”, a kasnije, 2017. kako se o njima počelo govoriti u javnosti, kao predsjednik NO Piškornice je tvrdio da Jozinović kao direktor “s pravnog aspekta vjerojatno nema reperkusije za takav postupak jer kao direktor ima predviđene ovlasti za donošenje takvih odluka, ali s moralnog aspekta nije korektno to što je učinio”.

Ova tvrdnja posebno čudi znali li se da su isplate bile ne za jednu, nego za dvije godine poslovanja, što se vidjelo u javnim financijskim izvještajima s kojima su župani bili upoznati ili su trebali biti. Pa zašto su onda šutjeli?

A krapinsko-zagorski župan Kolar trebao bi razjasniti izjavu kako će u vezi Jozinovićevih isplata “na toj sljedećoj Skupštini donijeti odluku ili nećemo, ali ćete imati, jel, prešutni mig da to možete napraviti”, izjavu koja nedvojbeno govori da su župani sve znali i prešutno odobrili!

Dakle, ako zbog spornih isplate treba nekog prozivati, onda to nije “uhljeb stoljeća”, već župani. No, njih se bira, čemu se treba uistinu čuditi, a ne presudi koja je još jednom pokazala dobrobit otvorenosti suda javnosti te posebice što znači neovisno sudstvo, koje ne podliježe nečijim očekivanjima, a osobito ne napisima medija, koji je bio u dosluhu s kreatorom cijelog slučaja, koji se s Jozinovićem našao u Zlatnim goricama nakon čega je zapravo sve počelo...

Označeno u