Bjelovar? Kako to?

| 27.11.2018. u 10:57h | Objavljeno u Iz moga kuta

Je li opravdano poskupljenje odvoza komunalnog otpada, kao i veća komunalna naknada, treba li prestati ubirati ili barem smanjiti prirez, putuju li i članovi obitelji u inozemstvo na trošak proračuna, treba li se obnoviti ova ili ona ulica, za što se troši proračunski novac: javne ili one druge interese... To su tek neke od dvojbi i sumnji s kojima se mora nositi gotovo svaka (lokalna) vlast, opravdano ili ne, kako od strane oporbe, tako i građana, i to sve više i više.

Prozivanja svakojake vrste posebno su vidljiva na društvenim mrežama gdje je u raspravama teško naći argumente, ali zato ne manjka lakonskih (dis)kvalifikacija, uvreda, prijetnji... Neki na društvenim mrežama idu tako daleko da čelnicima već pišu da im upravo traje zadnji mandat, kao da se samo njih pita, drugi se bune protiv novih cijena odvoza, iako ih svi dižu, treći rogobore oko prireza, tvrdeći da je on tek dokaz nesposobnosti lokalne vlasti...

Za razliku od argumentiranih rasprava, ovakve uglavnom ne doprinose zdravijem društvu, već odvlače pozornost i energiju na manje bitne ili nebitne stvari, špekulacije i diskvalifikacije. Stoga bi bilo dobro kada im se ne bi dalo povoda. Ali kako to i može li se to?

Grad Bjelovar ovih je dana pokazao jedan od najboljih načina kako se može stati na kraj raznim sumnjičenjima oko načina trošenja proračunskog novca. Naime, kako je najavio gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, nabavlja se softver koji će građanima omogućiti uvid u sve gradske račune i sudjelovanje u gradskim odlukama. Bjelovarska vlast želi, kako veli Hrebak, otići još jedan korak dalje i maksimalno se otvoriti prema svojim građanima te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune Grada, tako da, osim što želi prvi grad bez papira, cilj joj je postati i najtransparentniji Grad, Grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije. Stoga će, kako veli Hrebak, građani u svakom trenutku moći vidjeti koliko Grad i na što troši jer će imati uvid u sve račune i transakcije, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinske radove, koliko na projekte, hotele, restorane...

Uz to, želi uvesti i direktnu demokraciju u Bjelovar, i to putem anketa i mini-referenduma o planiranim gradskim projektima, koji bi se provodili preko buduće aplikacije. I drugi gradovi, posebice u Varaždinskoj županiji, imaju preduvjete krenuti putem Bjelovara. Tu je niz informatičkih poduzeća, kao i informatički fakultet na kojem je još i jaka katedra koja se bavi odlučivanjem. Ni novac za to ne bi smio biti problem, budući da se ne radi o prevelikim iznosima. Još samo nedostaje jedno – političke volje.