A tko plaća kanadere?

| 13.6.2022. u 21:47h | Objavljeno u Iz moga kuta

Da bi se ublažile teške posljedice razorne tuče, koja je ovaj i prošli mjesec pogodila naselja šest županija, od kojih je možda najviše stradao istok Varaždinske županije, Vlada je prošli tjedan donijela odluku o dodjeli pomoći u iznosu od 54 milijuna kuna. Lijepo, ali na tome se ne bi smjelo nikako stati, i to iz više razloga.

- Za štete u poljoprivredi ide 25 milijuna kuna, štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, štete u gospodarstvu šest milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima, navela je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, naglasivši da je cilj odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

Međutim, ako se uzme u obzir procjena načelnika Velikog Bukovca Franje Vrbanića da je samo na jednom gospodarstvu šteta od tuče veća od tri općinska proračuna, onda je jasno da će vrlo mali dio teških posljedica tuče pokriti iznos koji je odlučila isplatiti Vlada preko županija. I to ne samo da će sada biti tako, već će isto tako biti i ubuduće jer se tuča očekuje još češće.

Stoga, ako se uistinu želi zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti na područjima stradalim od tuče ili onima kojima ona prijeti, onda bi valjalo zadržati i unaprijediti obranu od tuče, a ne ukidati. Za to, jednostavno, nema stručnih opravdanja, ma što pričali i na bilo koga se pozivali.

Uostalom, upozoravaju na to stručnjaci s područja obrane od tuče, a jasno govore i iskustva zemalja koje takvu obranu imaju i danas, i to vrlo razvijenu, počevši od SAD-a gdje se koriste zrakoplovi pa do Mađarske, koja je svoj sustav izgradila uz pomoć EU novca! A za našu zaštitu ne bi trebao ni toliki novac.

Obrana od tuče, kako ukazuju stručnjaci poput meteorologa Dušana Bižića, nije čarobni štapić, ali može osjetno ublažiti štete. A njih ne mogu uvijek spriječiti ni mreže, a kamoli da ih može nadoknaditi osiguranje, iako se na to najviše ukazivalo proteklih dana. Uništi li se hrana, kako se ona može nadomjestiti novcem?

Posebno je zaprepašćujuća tvrdnja da obranu od tuče treba svega nekoliko županija pa zašto bi se plaćala iz državnog proračuna. Jer, ako ništa drugo, kome trebaju kanaderi? Tko njih plaća? Nije, međutim, najžalosnije to što se čuju osebujna opravdanja pokušaja ukidanja zakonom još uvijek propisane obrane od tuče. Najžalosnije je to što se o tome šuti, uz iznimku pojedinaca, a naročito čudi da šute udruge poljoprivrednika. Kao da njihova zadaća nije zaštita interesa poljoprivrednika.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci
 • Je li već prekasno?
  Protiv projekta kamenoloma Siljevec u općini Budinščina - koja graniči s Ivancem i Novim Marofom te bi kroz njihova područja mogli prolaziti teški kamioni - ovih se dana izjasnio dio…
 • Od posla stoljeća do debakla
  Stalno ističem da je Varkom tvrtka koja je po europskim projektima treća po redu, uz HEP i Hrvatske vode, te ispred svih drugih gradskih, lokalnih tvrtki u Hrvatskoj. A ovo…
 • Varaždin i HDZ
  Lopovi, plagijatori, piromani, sve "ugledni građani" kupljenih društvenih statusa... Na kraju, kao točka na i, mažnjavaju i željezo s gradilišta. Ono, svatko ima svoj nivo kriminala. Jedan radi doktorat preko…
 • Pruga razdora
  Ovih dana održat će se plenarno zasjedanje Europskog parlamenta u Strasbourgu, a bude li sve kao što se najavljuje, odnosno očekuje, euro zastupnici će podržati preporuku Europske komisije za ulazak…
 • Liste čekanja
  Izuzme li se kvaliteta pregleda, dijagnostike i zahvata, vrijeme dok se čeka da se oni obave ili tzv. liste čekanja ključan su faktor kod percepcije kvalitete našeg javnog zdravstva u…