A tko plaća kanadere?

| 13.6.2022. u 21:47h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

Da bi se ublažile teške posljedice razorne tuče, koja je ovaj i prošli mjesec pogodila naselja šest županija, od kojih je možda najviše stradao istok Varaždinske županije, Vlada je prošli tjedan donijela odluku o dodjeli pomoći u iznosu od 54 milijuna kuna. Lijepo, ali na tome se ne bi smjelo nikako stati, i to iz više razloga.

- Za štete u poljoprivredi ide 25 milijuna kuna, štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, štete u gospodarstvu šest milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima, navela je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, naglasivši da je cilj odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

Međutim, ako se uzme u obzir procjena načelnika Velikog Bukovca Franje Vrbanića da je samo na jednom gospodarstvu šteta od tuče veća od tri općinska proračuna, onda je jasno da će vrlo mali dio teških posljedica tuče pokriti iznos koji je odlučila isplatiti Vlada preko županija. I to ne samo da će sada biti tako, već će isto tako biti i ubuduće jer se tuča očekuje još češće.

Stoga, ako se uistinu želi zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugih gospodarskih djelatnosti na područjima stradalim od tuče ili onima kojima ona prijeti, onda bi valjalo zadržati i unaprijediti obranu od tuče, a ne ukidati. Za to, jednostavno, nema stručnih opravdanja, ma što pričali i na bilo koga se pozivali.

Uostalom, upozoravaju na to stručnjaci s područja obrane od tuče, a jasno govore i iskustva zemalja koje takvu obranu imaju i danas, i to vrlo razvijenu, počevši od SAD-a gdje se koriste zrakoplovi pa do Mađarske, koja je svoj sustav izgradila uz pomoć EU novca! A za našu zaštitu ne bi trebao ni toliki novac.

Obrana od tuče, kako ukazuju stručnjaci poput meteorologa Dušana Bižića, nije čarobni štapić, ali može osjetno ublažiti štete. A njih ne mogu uvijek spriječiti ni mreže, a kamoli da ih može nadoknaditi osiguranje, iako se na to najviše ukazivalo proteklih dana. Uništi li se hrana, kako se ona može nadomjestiti novcem?

Posebno je zaprepašćujuća tvrdnja da obranu od tuče treba svega nekoliko županija pa zašto bi se plaćala iz državnog proračuna. Jer, ako ništa drugo, kome trebaju kanaderi? Tko njih plaća? Nije, međutim, najžalosnije to što se čuju osebujna opravdanja pokušaja ukidanja zakonom još uvijek propisane obrane od tuče. Najžalosnije je to što se o tome šuti, uz iznimku pojedinaca, a naročito čudi da šute udruge poljoprivrednika. Kao da njihova zadaća nije zaštita interesa poljoprivrednika.

Označeno u