OTKRIVAMO Kako je propala varaždinska kemijska i kozmetička industrija

| 31.7.2017. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Više od 60 milijuna kuna obveza i vrlo malo imovine je sve što je ostalo nakon otvaranja stečaja nad tvrtkom Anica, malo poznatim poduzećem utemeljenom prije godinu dana, kojem su nedugo nakon osnutka pripojene tvrtke Renco i Annyer, nekada poznati i nagrađivani trnovečki proizvođač kozmetničkih proizvoda.

Tako je nestala varaždinska kemijska i kozmetička industrija, čije su perjanice bile, uz spomenute tvrtke, i poduzeće Wachem, društva koja su se naglo uzdigla, da bi ove i prošle godine bila izbrisana iz sudskog registra, i to nakon pripajanja malo poznatim i tek pokrenutim pravnim subjektima.

Jesu li (novčane) transankcije između ovih poduzeća bile sukladne propisima i tržišnim uvjetima, pitanje je koje su prošli tjedna na sudu postavili predstavnici najvećih vjerovnika Anice, odnosno Nove ljubljnske banka i Županijskog državnog odvjetništva, koje zastupa Poreznu upravu.

Na varaždinskom Trgovačkom sudu, naime, održano je ispitno i izvještajno ročište u stečajnom postupku nad Anicom, koji je otvoren u ožujku, i to nakon propale predstečajne nagodbe.

Predstečajni postupak sud je otvorio krajem prošle godine, ali se na to žalila Nova ljubljanska banka. Ovaj je vjerovnik tražio da se u ponovnom postupku utvrditi jesu li ispunjeni predstečajni ili zapravo stečajni te, ovisno o utvrđenom, ili odbaci prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka, ili otvori stečajni postupak nad dužnikom. Žalbu je VTS prihvatio te je poništo rješenje o otvaranju predsjetčajnog postupka.

Zbog 104 dana blokade u prethodnih šest mjeseci, odnosno nepodmirenih obveza od gotovo 15 milijuna kuna, početkom godine nad Anicom je pokrenut stečajni postupak...

Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u